"Met deze beloftes kan het toch niet meer mis gaan?"

“Herken je het gevoel dat je aan de slag wilt voor Gods koninkrijk, maar dat je er gewoon niet voor bent weggelegd? Ik vind het zo knap als anderen vrijuit spreken over God, meedoen aan evangelisatie-acties of zich inzetten in een gebedsteam! Maar het is niet echt mijn ding… veel te spannend! Ja, deze sla ik even over…

Te spannend

Ik denk dat vele van ons zich hier schuldig aan maken: ‘deze even overslaan’, omdat het iets te spannend is. Ik blijf in ieder geval het liefst in mijn comfortzone. Weet je wie dat ook had? Mozes. Terwijl God ongeveer voor zijn neus stond en Hij een taak aan Mozes gaf, zélfs toen, zei Mozes: “Deze sla ik liever even over…”

Wat ongemakkelijk…

In Genesis 3 en 4 lezen we over de ontmoeting tussen God en Mozes met de brandende braamstruik. God heeft een taak voor Mozes bedacht; Mozes moet het volk leiden uit Egypte en hen vertellen over wie God is. Maar Mozes zit hier niet zo op te wachten. Hij heeft geen talent voor spreken en daarom lijkt het hem beter als God even iemand anders vraagt… Zelfs nadat God Zijn hulp beloofd strubbelt Mozes tegen. Is Mozes hier ontzettend brutaal? Is het rebellie? Ik denk het niet, ik denk dat het vooral een uiting is van ongemak. Alleen de gedachte aan deze taak maakt Mozes al zo zenuwachtig en ongemakkelijk, dat het zijn vertrouwen op God overstemd.

‘Ik zal er zijn’

Maar er komt een omslag… Uiteindelijk gaat Mozes zijn taak aan na meerdere beloftes van God. Laten we eens op een rijtje zetten wat God allemaal beloofd aan Mozes:

  1. Exodus 3: 12 “Ik zal bij je zijn.”
  2. Exodus 3: 18 “Je zult bij de oudsten van Israël gehoor vinden”
  3. Exodus 3: 20 “Ik zal er wonderbaarlijke daden verrichten, en dan zal hij jullie laten gaan” God belooft al een goede afloop!
  4. Exodus 4: 1-9 God geeft Mozes wondertekenen om te bewijzen dat hij God heeft ontmoet.
  5. Exodus 4: 12 “Ga nu, ik zal bij je zijn als je moet spreken en je de woorden in de mond leggen”
  6. Exodus 4: 13-16 God belooft aan Mozes dat Aäron al onderweg is om hem te helpen, Mozes is de boodschapper van God en Aäron is de spreker.

‘Ik zal er zijn’… ook vandaag!

Wauw, wat bijzonder dat God zo veel beloftes geeft! Hieruit mogen we leren wat God ons belooft, ook vandaag nog! God snapt dat wel dat sommige dingen eng zijn, maar Hij ziet ook onze potentie! Daarom kan het zijn dat God ons vraagt iets te doen wat wij heel spannend vinden. Maar met die vraag komen een hele rij beloftes! Hij belooft dat Hij bij ons zal zijn, dat we gehoor zullen vinden, een goede afloop, en dat Hij geeft wat we nodig hebben in daden en woorden. Met deze beloftes kan het toch niet meer mis gaan? Niet alles zal perfect zijn, maar het zal wel goedkomen, want dat belooft Hij.

Buiten je comfortzone stappen

Het is goed om soms buiten je comfortzone te stappen. Dit betekent niet dat je van alles moet gaan doen waar je geen talent voor hebt… Maar dit betekent wel dat je niet alles moet ontwijken wat je spannend of ongemakkelijk vindt.

Ja zeggen

Ikzelf studeer theologie. Daar hoort ook bij dat ik leer om te spreken voor een groep, bijvoorbeeld door een meditatie te houden in een dienst of toerusting te geven. En ik moet zeggen… dat vind ik eigenlijk super spannend! Maar om mezelf hierin uit te dagen én hierin te groeien, heb ik nu met mezelf afgesproken dat als ik word gevraagd om te spreken en ik kan, ik ja zeg. Dat ik het spannend vind, vind ik geen reden meer om nee te zeggen. Ik weet namelijk dat God met mij mee gaat en mij de woorden geeft. Daar mag je ook om bidden! En geloof me, als ik ergens moet spreken… dan bid ik heel wat af! En ik kan eerlijk zeggen; tot nu toe heb ik altijd ervaren dat Hij ervoor zorgde dat alles goed kwam.

En nu jij!

Waartoe kun jij jezelf uitdagen? Waarin mag jij buiten je comfortzone stappen? Ik hoop dat je daar eens over na wil denken en jezelf wil uitdagen! En als je dit doet weet dan: wat God belooft, komt Hij na!