"Vaak kijken we ongemerkt in spiegels die een vertekend beeld van onszelf geven. We zijn zo geneigd om in de spiegel van zelfverwijt te kijken, in de spiegel van ons verleden of in die van onze worstelingen. En vaak zijn we ons daar niet eens van bewust..."

“We kijken nogal wat af in de spiegel, toch ladies? Mijn ochtendroutine alleen al bevat soms vier verschillende spiegels… En hoe vaak gebeurt het niet dat ik later op de dag, onderweg, in de winkelstraat, in de toiletten, toch weer even kijk: hoe zie ik eruit? Herken Je dat?

Vier spiegels, vier functies

Ik zie je denken: een ochtendroutine met vier spiegels?! Yep! In mijn eigen spiegel zie ik alleen mijn gezicht en hals; die gebruik ik dus om mijn sieraden te kiezen. Vervolgens loop ik naar de kamer van mijn huisgenoot; zij heeft zo’n mooie lange spiegel die ideaal is voor een outfit-check. Voor spiegel nummer drie doe ik mijn haar en poets ik mijn tanden. En ik eindig met spiegel vier; een klein spiegeltje dat ik gebruik tijdens het opdoen van mijn make-up. Vier spiegels, vier verschillende functies, ideaal toch?

Hoe is dat bij jou?

Misschien heb jij thuis ook wel meerdere spiegels en geven ze jou allemaal een ander beeld. Soms zie je een deel, soms zie alles; de ene keer van dichtbij of juist van veraf. Zo heeft elke spiegel zijn eigen functie. Je kiest, misschien ongemerkt, de spiegel waar jij op dat moment het meeste aan hebt.

In welke spiegel kijk jij?

Net zoals jij misschien ook wel verschillende spiegels gebruikt bij je ochtendroutine, zijn er ook verschillende symbolische spiegels die jouw beeld reflecteren. Vandaag wil ik je niet de vraag stellen wát je ziet als je in de spiegel kijkt, maar in wélke spiegel kijk je. Want, spoiler alert, je hebt een keuze in welke spiegel je kijkt!

Elke spiegel geeft zijn eigen beeld

Vaak kijken we ongemerkt in spiegels die een vertekend beeld van onszelf geven. We zijn zo geneigd om in de spiegel van zelfverwijt te kijken, in de spiegel van ons verleden of in die van onze worstelingen. En vaak zijn we ons daar niet eens van bewust! Misschien voelt het als de enige spiegel waarin we kunnen kijken om onszelf te zien. Maar deze spiegels geven allemaal een vertekend beeld. Wanneer jij naar jezelf kijkt in deze spiegels, bepaalt dat de gedachten die zich in je hoofd vormen over jezelf.

Het is ook nooit goed

Als je kijkt in de spiegel van zelfverwijt denk je misschien ‘ja, het is ook mijn schuld dat…’ of: ik doe het ook nooit goed.’ De spiegel van onze worstelingen zegt ons dat het leven nou eenmaal ingewikkeld is en dat we er maar het beste van moeten maken. Die van ons verleden zegt dat we simpelweg gevormd worden door ons verleden en dat dat bepaalt wie we zijn, hier en nu, vandaag. Zo worden de gedachten en gevoelens die jij misschien over jezelf hebt, keer op keer gevoed en bevestigd. ‘Zie je wel’, denk je.

elze

“Wat roept dat spiegelbeeld dan bij je op? Welke gedachten komen dan in je hoofd naar voren?"

Je hebt een keuze

Maar wat als je een keuze hebt? Wat als er niet maar één spiegel is waarin je kunt kijken?  Wat als er een andere spiegel is, die een heel ander beeld weergeeft? Deze andere spiegel bestaat! Deze spiegel heet: ‘Gods beeld van jou’. Hij reflecteert geen gedachten van zelfverwijt of onzekerheid. In deze spiegel mag je zien hoe God naar je kijkt. Hij heeft je lief, Hij kent je en Hij bemint je. Kijk eens naar jezelf, zoals God je ziet, me overweldigende liefde en genade, gewoon voor wie jij bent.

Weerspiegel je aan Gods beeld van jou

Wat roept dat spiegelbeeld dan bij je op? Welke gedachten komen dan in je hoofd naar voren? Welke gevoelens borrelen er dan bij jou omhoog? Jij, lieve vrouw, hebt een keuze. Wanneer jij steeds maar weer blijft kijken in de spiegels waarin je altijd keek, zal er niks veranderen. Deze spiegels roepen alleen maar op welke gedachten en gevoelens jij over jezelf hebt en bevestigen ze. Maar je hebt de mogelijkheid om in een andere spiegel te kijken, simpelweg omdat er een God is die zoveel van je houdt en jou Zijn dochter noemt. Hij biedt je de spiegel van Zijn liefde en geeft je daarmee een keuze. Een keuze hoe jij naar jezelf kijkt.

Wat komt er in beweging?

Wat zou er gebeuren als jij jezelf uitdaagt om in die spiegel te gaan kijken? Wat wordt er in beweging gezet als situaties, je gedachten of gevoelens jouw leven dreigen te beheersen, maar jij dit blijft spiegelen aan hoe God naar je kijkt en vanuit die waarheid leeft? En wat als jij Gods beeld van jou daadwerkelijk laat wortelen in je hart en dat jouw levensbron laat zijn, zodat jij daarvan weer uit mag delen aan de mensen om jou heen?

Aan de slag: kijk in Gods liefdesspiegel 

Lieve vrouw, ik daag je uit: kijk in deze liefdesspiegel. Ontdek wat Gods beeld van je is en schrijf alle gedachten en gevoelens die bij je opgeroepen worden, op. Hang het in de buurt van je spiegel, de plek waar jij ’s ochtends je tanden poetst, make-up op doet of je kleren checkt. Want dit is het geschenk dat God jou wil geven. Dat jij jezelf mag zien met de ogen waarmee God naar je kijkt, dat je dat mag geloven, je toe-eigenen en vanuit daar mag gaan leven.