“Het leek me leuk om in het bestuur te gaan, maar de functie voorzitter? Ik wist niet of ik dat wel zag zitten…”

Worstelen

Ik worstel al jaren met mijn zelfbeeld en daar hoort bij dat zelfvertrouwen niet altijd vanzelfsprekend was. Als ik ergens goed in ben, dan maakte in daar volop gebruik van! Maar iets waar ik niet goed in was ging ik liever uit de weg. Of beter gezegd: iets waarvan ik dacht dat ik er niet goed in was. Want als je jezelf nooit uitdaagt, hoe weet je dan dat je het niet kan?

Dit ervaarde ik toen ik bij een studentenvereniging kwam in 2016. Ik wist dat ik goed was in organiseren, dus daar zette ik op in! Ik werd lid van verschillende commissies en werd kringleider. Ik was actief lid en mijn talenten werden gezien: ik werd gevraagd voor verschillende taken en stiekem voelde dat best fijn.

Even slikken… ik?!

Andere leden zagen potentie in mij: ik werd aangedragen als kandidaat voor het bestuur. En toen werd ik gevraagd om voorzitter te worden van het bestuur. Dat was even slikken… Ik? Voorzitter? Maar ik ben toch geen leider? Ik merkte gemengde gevoelens: ik voelde me vereerd dat ze mij vroegen, maar ik zag mezelf echt niet als een leider. Het leek mij zeker leuk om in het bestuur te gaan, lekker veel organiseren! Maar de functie voorzitter? Ik wist niet of ik dat wel zag zitten…

Te ambitieus?

Na een paar dagen bedenktijd besloot ik de bestuursfunctie aan te nemen. Een bestuursjaar leek me toch wel heel leuk en misschien was ik stiekem wel een beetje ambitieus? Zo begon een fantastisch en leerzaam jaar.

Een van mijn medebestuursleden zei aan het begin van het jaar zelfs: “Ik hoopte al dat jij voorzitter zou zijn!”. Mijn bestuur had dus vertrouwen in mij! En langzamerhand kreeg ik ook vertrouwen in mezelf. Door het jaar heen ontdekte ik steeds meer dat ik talenten bezit die een leider nodig heeft. Ja, ik kan organiseren… maar ik kan ook overzicht houden, structureren, mensen aanvoelen, goed communiceren, oog hebben voor een ander, enzovoorts. Al deze talenten maken dat ik een goede leider ben. En dit had ik nooit ontdekt als ik de uitdaging niet aan was gegaan…

Stiekem dromen

Ik ben ontzettend dankbaar voor mijn bestuursjaar en hoe ik mijn eigen potentie heb mogen ontdekken. Het heeft mijn professionele ambities ook beïnvloed; ik kan ineens veel meer dromen, want ik heb veel meer talenten ontdekt die ik kan inzetten! En niet alles zal mij gaan lukken, maar stiekem vind ik het dromen al heel erg leuk.

Net als ik, zit jij ook boordevol talent! God heeft jou zo gemaakt. Ik zou je willen aanmoedigen om af en toe een uitdaging aan te gaan, want wie weet ontdek je een nieuw talent! Durf eens iets aan te gaan waarvan je nog niet weet of je er wel goed in bent… Durf die stap te nemen! En weet dat God met je meegaat, hoe dan ook. Misschien heeft God wel een plan met jou waarvan je nog niet eens durft te dromen… Omdat Hij allang weet dat jij Zijn talentvolle kind bent!