"We vervullen als vrouw al vele rollen. Maar in deze tijd van Corona komen er toch wat rollen bij, merkte ik..."

“Tijd is voor ons een belangrijk iets toch? Tijd is van levensbelang. Ons hele systeem is gebouwd op tijd. En in de tijd die je krijgt, moet alles razendsnel gedaan zijn, zodat we ons kunnen focussen op het volgende project of iets anders wat al klaar staat. Wij leven in een maatschappij waarin mensen vaak zeggen dat ze geen tijd hebben.

Meer tijd

Sinds het Corona tijdperk hebben we in fases meer tijd gekregen op een hele andere manier. Ons kabinet noemt deze fases een intelligente lockdown. Deze woorden vergeten wij nooit meer en over 20 jaar vertellen we de volgende generatie over de intelligente lockdown.

Wennen

In deze fases van tijd is ons dagelijks bestaan enorm veranderd. Er zijn minder afspraken, geen feestjes, geen festivals, geen praatjes/presentatie klussen, geen of weinig werk, geen vakanties of weekendjes weg, weinig vrienden over de vloer en ga zo maar door. We mogen de tijd thuis invullen en dat is een hele andere manier van doen voor ons. Weg zijn de structuren van werk, school, sport en hobbyclubs. En dat is voor velen van ons ontzettend wennen. Lukt het jou om die nieuwe draai te vinden?

Manusje van alles

Vanmorgen kreeg ik gedachten over ons gezin en de functies die iedereen heeft. Voor de corona-crisis voelde ik mij al regelmatig een manusje-van-alles bij ons thuis. We vervullen als vrouw vele rollen toch? En de ene rol past beter dan de andere. In deze tijd van Corona komen er toch wat rollen bij, merkte ik.  Ik was al bekend met de rollen van politieagent, bemoediger, schoonmaker, planner, opruimer, moeder, echtgenoot, mediator, coach & relatietherapeut. Maar de rollen van lerares en verpleegster (mijn man is geopereerd aan zijn arm en deze zit in het gips) zijn nieuw voor mij. Heb jij tijdens de coronacrisis ook nieuwe rollen gekregen? En voelt dat alsof je nog meer ballen in de lucht moet houden?

Nieuwe doelen

Ik weet niet of het meer ballen zijn, ik weet wel dat het ander soort ballen zijn. En dan stel ik mijzelf de vraag of ik deze ‘andere’ ballen mij echt eigen wil maken? Want voor je het weet, wordt dat dan een doel op zichzelf. En heb ik daar wel tijd voor? Als ik het doel niet zo groot maak, dan is het ook haalbaar en geeft het voldoening. Een doel halen geeft mij ook houvast. Het is een manier om iets te leren en om niet te veel bezig te zijn met wat er gebeurt in de wereld. Dit is geen manier om mij af te sluiten maar juist om er goed mee om te gaan. Een balans vinden in de nieuwe tijd. En dat gaat met vallen en opstaan.

Verwonderen

Misschien kijk jij er anders tegen aan en denk je ‘Wat een energie… Ik ben allang blij als ik ‘s avonds op de bank zit… En dat prestatiegerichte.., dat past mij niet. Toch wil ik je bemoedigen, want een andere kijk, geeft ook nieuwe inzichten. Dan kijk ik graag naar Jezus en wat Hij zou doen of zeggen. Graag wil ik je aanmoedigen om het licht uit te stralen thuis. Daar is de plek waar het begint, waar nieuwe zaadjes worden geplant. De plek waar je als vrouw en moeder mag groeien in het uitdragen van de liefde van Jezus. Die zaadjes zijn onze kinderen, en we mogen ze liefde geven. Dan maakt het niet uit vanuit welke rol je dit doet. Liefde geven vanuit elke rol kan een grote uitdaging lijken. Kijk dan maar eens hoe jezelf of je partner liefde wilt geven en dan naar de behoefte van je kind(eren). Het zijn de persoonlijke dingen die ons leven doen verwonderen. We mogen geloven dat wat nog niet zichtbaar is toch bestaat en werkelijkheid gaat worden.

Hoe wil jij deze week liefde geven?