"Vast je voor de vorm, voor de show… om in een goed blaadje te komen bij de ander? Bij God? Vast je omdat het nu eenmaal een religieus gebruik is? Of vast je omdat je écht berouw hebt?"

‘Wanneer jullie vasten, doe dan niet als de huichelaars met hun sombere gezichten, want zij vertrekken hun gezicht om iedereen te laten zien dat ze aan het vasten zijn… Ik verzeker jullie: zij hebben hun loon al ontvangen. Maar als jullie vasten, was dan je gezicht en wrijf je hoofd in met olie, zodat niemand ziet dat je aan het vasten bent, alleen je Vader die in het verborgene is…’ (Uit: Mattheüs 6 vers 16-18)

Eigentijds vasten

‘Ga jij weer vasten dit jaar?’ appt een vriendin me. Drie jaar geleden ben ik ermee begonnen; met eigentijds vasten. De eerste keer stopte ik 40 dagen met alcohol drinken en vorig jaar koos ik voor een social media block. Niet alleen om al die momenten van gemis bewust stil te staan bij mijn gebrokenheid en Jezus’ offer voor mij, maar ook omdat ik het een mooie manier vind om te getuigen van mijn geloof. Om te delen over het Feest waarnaar we onderweg zijn: Pasen; hét Feest van Licht omdat toen de duisternis voor altijd is verslagen.

Zat ik er zo naast?!

En dan lees ik vandaag de woorden van Jezus: ‘… laat niemand zien dat je aan het vasten bent.” Keurt Jezus hier nou het ‘openlijk’ vasten af? Heb ik de afgelopen jaren de plank zo misgeslagen? En hoe zit het dan met het askruisje dat zo verbonden is aan Aswoensdag en het vasten? Zo’n ding op je voorhoofd valt nogal op…

Voor de show

Jezus spreekt in de tekst van vandaag zijn leerlingen toe en doet wat Hij altijd doet. Hij dringt recht door tot het hart, ons hart. Tot onze diepste motivatie en drijfveren. Vast je voor de vorm, voor de show… om in een goed blaadje te komen bij de ander? Bij God? Vast je omdat het nu eenmaal een religieus gebruik is? Of vast je omdat je écht berouw hebt? Is dát waarom je verdrietig bent, een somber gezicht hebt? Jezus legt hier de vinger op de zere plek en bevraagt ons op onze diepste drijfveren. Hij houdt ons een spiegel voor. En wat zie jij dan als je daarin kijkt? Zijn jouw drijfveren oprecht? Of denk je ergens stiekem toch nog dat je Gods goedkeuring moet verdienen? Dat het van jouw inzet afhangt?

Confronterend

Wat Jezus hier doet, deed God eerder al. Lees Jesaja 58 er maar eens op na. God klaagt het volk Israël aan. Hij veracht hun manier van vasten en bevraagt het volk: vasten jullie voor de vorm of vast je echt, op een manier zoals Ik dat graag zie? ‘Door de hongerige te schenken wat je zelf nodig hebt en de verdrukten gul te onthalen…’ (vers 10). Het volk kijkt in de spiegel en wat ze daar te zien krijgen, is confronterend. Ze denken God te dienen, door Hem te zoeken en zich te houden aan alle regels… Maar in hun hart is er geen liefde voor de mensen om hen heen, voor Zijn schepping. God prikt daar dwars doorheen!

Zo is vasten toch een getuigenis

Deze tekst uit Jesaja 58 leert me drie dingen; dat God onze intenties doorziet, welk vasten God verkiest en welk effect dat mag hebben. Want Jesaja 58 vers 10 gaat verder…. ‘Wanneer je de hongerige schenkt wat je zelf nodig hebt en de verdrukten gul onthaalt DAN zal je licht in het donker schijnen, je duisternis wordt als het licht van het middaguur.’ Zo kan er van mijn vasten toch een getuigenis uitgaan. ‘Ja’ app ik mijn vriendin terug. ‘Vanaf vandaag kies er 40 dagen lang dag bewust voor om iets goeds voor iemand anders te doen.’ Zo wil ik mijn licht in het donker laten schijnen en getuigen van het Feest van Licht. 40 dagen, 40 lichtpuntjes. Doe je mee? Klik hier voor de gratis download ’40 lichtpuntjes in de 40-dagentijd’!

Deze bijdrage schreef Hagar voor de podcastserie 40 dagen hier en nu. Vanaf as-woensdag (2 maart) biedt ‘40 dagen hier en nu’. Ontdek hiermee hoe jij, op weg naar Pasen, Jezus kunt volgen in jouw leven hier en nu. De podcast is eenvoudig te volgen via jouw favoriete podcast-app of via onze gloednieuwe eigen app (i.s.m. de kerkenapp Scipio). Check www.40dagenhierennu.nl voor alle info!