"En toen ineens was daar die gedachte... Zou Jezus dat ook hebben gehad; dat Hij op zijn verjaardag extra nadacht over Zijn geboorte en de weg die Hij moest gaan?"

“Een poosje geleden vierde ik mijn verjaardag. Mijn ouders, beide inmiddels 76, zijn gelukkig nog elke keer van de partij. En elk jaar op mijn verjaardag zegt mijn moeder dat ze zich mijn geboorte nog herinnert als de dag van gisteren. Ze weet alles nog. “Weet je nog pa?” zegt ze dan.

Kostbaar

Dit jaar ontroerde mij dit jaarlijkse gesprekje me nog meer. Ik betrapte mezelf erop dat ik het gesprek graag wilde ‘vasthouden’. Het is zo kostbaar dit te horen; hoe vaak mag ik dit, als kind, nog van hen allebei horen? Mijn geboorte maakte veel indruk op hen, misschien omdat er geen dokter of verloskundige bij was, en nu pas voel ik dat in de woorden van mijn moeder. En ik zie in haar ogen hoe kostbaar ik voor haar ben. Die liefde wordt teder en dieper naarmate ik ouder word; het fragiele en kwetsbare wordt zichtbaarder en tijd nog meer.

Weet je nog, Jozef?

En toen ineens was daar die gedachte: Zou Jezus dat ook hebben gehad; dat Hij op zijn verjaardag extra nadacht over Zijn geboorte en de weg die Hij moest gaan? Hij, die God is en al 30 jaar tussen de mensen leefde? Hij luisterde naar hen, leerde van hen. Hij ontdekte wie er de touwtjes in handen had, en wie niet. Hij leerde over de strijd tussen de sterken en de zwakken; de  heersers, de Joden en de Romeinen. Hij wist welke rol Hij ook hierin moest vervullen. En Maria wist dat ook… Wat een druk moet Hij als mens hebben gevoeld. En dat geldt waarschijnlijk ook voor Zijn moeder. Gingen op de geboortedag van Jezus vooral de gesprekken over Zijn geboorte, ‘weet je nog Jozef?’ of spraken zij vooral over Zijn doel op aarde?

Nú is de tijd

Heeft Jezus geweten dat, toen Hij op zijn 30ste verjaardag wakker werd (de leeftijd waarop Hij startte met Zijn bediening), vanaf toen alles anders werd? Dat er drie cruciale jaren aanbraken die zo allesbepalend zijn voor ons geloof en leven nu? Al die tijd die Hij doorbracht als mens tussen de mensen, alle kennis die Hij opdeed; nu was het de tijd om te laten zien wie Hij was: de Zoon van God!

Nederig

Jezus’ leven was kort en doelgericht. Hoe zit dat met dat van mij? Hoe doelgericht leef ik? Of dwaal ik vooral rond? Het maakt mij nederig en klein te weten dat Hij Zijn hele leven toewerkte naar die drie jaar. De belangrijkste drie jaar van Zijn leven op aarde. En de belangrijkste jaren voor de hele wereld!”

Als jij voor jouw leven een doel zou omschrijven, wat is dit doel dan? En leef je gericht op dit doel?