“Mijn goede voornemens gooi ik bij de start van het jaar 2022 direct overboord. Maar niet allemaal, ik houd er ééntje…”

“Goede voornemens, ik doe er niet aan. Niet dat ik al perfect ben ofzo, maar ik word er gewoon zo moedeloos van. Ze mislukken tóch altijd.

In kleine mootjes

Dus ik hak mijn goede voornemens in kleine mootjes: in plaats van de lat te hoog te leggen, doe ik maar gewoon elke dag mijn best. Mijn eenvoudige best om aardig te zijn voor anderen, om een lieve moeder te zijn, een trouw mens. Maar is je best doen eigenlijk wel genoeg?

Jaloerse opmerkingen en slimme acties

Op het moment dat ik dit schrijf, zitten we nog volop in een lockdown en is het einde nog niet in zicht. Mijn gezin en ik komen de dagen door met het spelen van spelletjes aan tafel. We lachen wat af en de uren vliegen voorbij! Maar eerlijk meedoen en je verlies accepteren is niet voor iedereen in ons gezin even gemakkelijk. De jaloerse opmerkingen zijn niet van de lucht, er barst er weleens een in huilen uit om een slimme actie van de ander, en eigenlijk wil iedereen vooral het liefste winnen. Gelukkig is er na elk verlies een nieuw begin! We beginnen weer van voor af aan en doen een nieuwe poging om ons doel te halen.

Stralen en verwarmen

En zo is het ook in het gewone leven. We falen, we verliezen, we halen ons doel niet en onze voornemens zijn al zinloos voordat we eraan begonnen zijn. Gelukkig geeft God ons elke dag weer een nieuwe kans! Een nieuwe kans om de beste moeder op aarde te zijn, om iemand een compliment te geven, om te proberen van die slechte gewoonte af te komen. Een nieuwe kans om licht te zijn, om Gods licht dat in je zit te laten stralen en er anderen mee aan te steken en te verwarmen.

Meedoen is belangrijker dan winnen 

Meedoen is belangrijker dan winnen. Daar houd ik me maar gewoon aan vast. Niet alleen bij het spelen van eindeloos veel spelletjes tijdens de lockdown, maar ook in het dagelijkse leven. Ik doe mee, ik doe mijn best, en dat is goed genoeg. Elke dag is er een nieuw begin, elke dag geeft God mij een nieuwe kans.

Goede voornemens overboord

Mijn goede voornemens gooi ik dus ook bij de start van het jaar 2022 gewoon direct overboord. Nee…niet allemaal. Eéntje houd ik er in: elke dag opnieuw mijn best doen, de nieuwe kans die God me geeft met beide handen aangrijpen. Voor Hem is dat goed genoeg! Dan is dat het ook voor mij.”

Ook niet zo van de goede voornemens? Luister dan eens naar dit inspirerende lied van Matthijn Buwalda!