"Hier en nu in dit heilige moment, dé dag die God gemaakt heeft verandert Hij gaandeweg je rouwklacht in een dans..."

“I am no longer a slave to fear…” Een paar jaar geleden, tijdens een periode van overspannenheid,  vond ik het zelf moeilijk dat hardop mee te zingen. En echte vrijheid ervaren? Na een jaar lang leven met corona, zou dat heel ver weg kunnen voelen. Soms is dat ook zo bij mij, maar niet voor langere tijd. Ik heb namelijk geleerd van die tijd van overspannenheid: ik laat me niet meer oneindig mee slepen in gevoelens van angst die me van mijn vrijheid beroven. Ik weet mij nu écht een geliefd kind van God. Én ik leer nog steeds bij over thema’s als angst en vrijheid, bijvoorbeeld, toen ik het afgelopen jaar kennismaakte met het gedachtegoed van Edith Eger, ‘de ballerina van Auschwitz’, overlevende van dit kamp van ruim 90 jaar oud. Zij verloor alles en toch benadrukt ze: “Mijn pijn is niet erger dan jouw pijn. Ik wil dat je mijn verhaal hoort en zegt: Als zij het kan, dan kan ik het ook”.

Koester je eigen gedachten

Wat kon zij, wat was het dat zij tijdens haar kampjaren – en de vele jaren daarna – leerde over vrijheid? Het begon al tijdens die verschrikkelijke treinreis wanneer haar moeder zegt: “we weten niet waar we naartoe gaan, maar onthoudt dat niemand dat wat je in je gedachten hebt van je kan afpakken”. Tijdens haar tijd in het vernietigingskamp fluistert ze zichzelf steeds opnieuw in: “als ik vandaag overleef, zal ik morgen vrij zijn”.  Ze moest dansen voor de naziarts Mengele, degene die haar moeder rechtstreeks naar de gaskamers stuurde en die de meest afgrijselijke, niet te bevatten experimenten uitvoerde op haar volk. Op die momenten beeldde ze zich in dat ze elders in vrijheid op een podium stond. Daar waar velen om haar heen hun geloof in God verliezen, geldt dat niet voor haar. God is voor haar een vrije, blije Geest, die ze dichtbij zich voelt.

Opmerkelijk

In de bijbel lezen we ook zo’n opmerkelijk stukje echte “keuzevrijheid” bij Paulus en Silas. Hoewel ze diep weggestopt in een kerker zitten , laten ze hun geest en gedachten niet ketenen en zingen er op los! Een Aardbeving doet hun ketenen breken, maar toch verroeren ze zich niet. Ze blijven zitten waar ze zitten en redden daarmee het leven van hun cipier – in lijfelijk en geestelijk opzicht! (Lees handelingen 16: 11-40)

Kiezen om vrij te zijn

Dit Bijbelverhaal heeft een prachtige parallel met één van Edit Egers mooiste kippenvel-gevende uitspraken: “Here you are! In the sacred present. I can’t heal you – or anyone – but I can celebrate your choice to dismantle the prison in your mind, brick by brick. You can’t change what happened, you can’t change what you did or what was done to you. But you can choose how you live now. My precious, you can choose to be free!” (in het Engels vind ik ‘em het krachtigst!) Ze leerde voorbij alle “waaroms” te vragen naar het “hoe, hoe verder”? Haar ontdekking: je kunt kíezen vrij te zijn!

vrijheid

"Je kunt kiezen om vrij te zijn!"

Kiezen voor Liefde

Elke keer wanneer we snakken naar vrijheid en boos, bang of bedrukt raken, laat jezelf dan vastketenen. Vastketenen?!? Ja, keten je gedachten vast aan de keuze tot vrijheid. Ga in deze uitdaging, net als Silas en Paulus, over tot bidden en lofprijzing. Wat een getuigenis is dat! Is dat laatste (nog) een stap te ver voor je? Weet dan dat je lippen ook ´slechts´ Zijn lof mogen stamelen (Ps. 63: 2). Of ga dan net als Edit Eger jezelf influisteren: Vandaag, in dit heilige moment, kies ik en ja, morgen… ja morgen ben ik vrij. Bij elke steen kies ik dit opnieuw en de muren van mijn gevangenis slinken. En bij elke steen vier ik mijn vorderingen en zoals ze zelf zegt, Edit Eger viert dit mee. My precious, mijn geliefde, zo noemt ze jou.

Laat Zijn woorden je vullen

Je kunt hét, je kunt blijven kiezen om vrij te zijn… Train je gedachten door je te richten op wat waar is en op dingen die je vooruit helpen. Als haar woorden jou niet voldoende kunnen helpen, laat dan Zijn Woorden je vullen, want ook Hij noemt je zo! Leer bijvoorbeeld dit credo je eigen maken:

“Ik ben niet wat ik doe
Ik bent niet wat ik heb
Ik ben niet wat mensen over mij zeggen
Ik ben Gods geliefde kind
Dat is wie ik ben en niemand kan dat van mij afpakken.”
(Ds. B. Schuller in Hour of Power)

Verder weg dan ooit…

Edit Eger verloor àlles wat ze deed, wat ze had en wat ze was. Haar ouders en jeugdliefde werden vermoord om wie ze waren. Door de oorlog werd haar droom om prima ballarina woest verstoort. Op de dag dat het kamp bevrijd werd, was er nog slechts 32 kilo van haar over toen ze bij toeval tussen een stapel lijken werd gevonden. Haar droom was verder weg dan ooit…

Geen simpelweg dansen in de regen

Vanuit niks moest ze haar leven weer opbouwen en dat was geen simpelweg dansen in de regen, lijkt mij. Het was eerder voorzichtig weer leren schuifelen en tegelijkertijd een stampen, buffelen en doorgaan om nieuwe wegen te ontdekken als vrouw en moeder en op latere leeftijd als psychotherapeut. Vanuit die rol hielp ze zwaar getraumatiseerde lotgenoten met wat ze zelf geleerd had over kiezen om vrij te zijn. Op zeer hoge leeftijd werd ze bestsellerauteur waardoor ze de rest van de wereld onderwijst en bemoedigt. Door haar overleven konden haar dochter en kleindochter wel ballerina worden. Daarbij stonden bij haar blijdschap en rouw naast elkaar: “We rouwen om dat wat níet gebeurd is in onze levens; om dat wat ons ontnomen is”. Nieuwe wegen inslaan en kiezen voor vrijheid gaat niet zonder stilstaan bij de rauwe pijn van dat wat niet (meer) is.

Van rouw naar dans

Wat ben jij kwijtgeraakt? Mag jij in deze tijd rouwen van jezelf? Of zit je vast in gevoelens van rouw, boosheid en frustratie? Kan er naast rouw nog nauwelijks blijdschap zijn? Misschien troost dit je dan:

Hier en nu
in dit heilige moment,
dé dag die God gemaakt heeft

verandert Hij gaandeweg je rouwklacht in een dans
en mag je weten dat je, te midden van alle rouw, geliefd bent.

Zoek de Here, want: “De Here nu is Geest en waar de Geest is, daar is vrijheid! (2 Korinthe 3: 17)” *

Schijn met Uw licht

Je bent een geliefd kind met een eigen door God gegeven vrije wil om te kiezen voor dat wat helpende en liefdevolle gedachten zijn over jezelf én je naaste. Help ons, Heer, om dat te doen en laat niks of niemand ons afpakken wie wij zijn in Uw ogen. Geef alstublieft Uw Geest die gedachten van vrijheid schenkt. Leer ons zo zien dat er Licht schijnt in de meest duistere kerker en dat daar een Liefde is die troost en die sust. Breng ons zo ware vrijheid blijheid en laat ons ervaren dat er steeds opnieuw kans is op een Bevrijdingsdag! Help ons steeds beter en harder zingen: “I’m no longer a slave of fear, I’m a child of God!” Dan viert de hemel mee.

*Bezing je vrijheid uit volle borst en dans bevrijdt van ketenen met dit geweldige lied van Jesus Culture ‘Freedom’

Van wie wil jij leren over vrij zijn en welke levenslessen geef jij door om licht te zijn voor anderen?

Bronvermelding:
Meer weten over Edit Eger? Lees haar boeken: De keuze en Het geschenk. Of lees deze interessante artikelen: 10 levenslessen van Edith Eger en “De liefde heeft me gered”.