“Ben ik daadwerkelijk zeer enthousiast over wat God mij heeft gegeven?”

Naar wie kijk jij op? 

Misschien heb jij dit gevoel ook weleens. Misschien moest jij direct denken aan een vrouw die dit gevoel bij jou oproept. En jij? Jij lijkt erbij in het niet te vallen. Je talenten lijken niet belangrijk. Sterker nog, de afgunst die je voelt ten aanzien van deze vrouw, wint het van het staan in je eigen kracht.

Ik denk dat we allemaal wel iemand kunnen opnoemen wie deze persoon in jouw leven is. Iemand tegen wie je opkijkt. Iemand die precies doet waar jij altijd van droomt. Iemand die het allemaal goed voor elkaar lijkt te hebben. Iemand bij wie dat gevoel van afgunst altijd weer de kop opsteekt. Ik weet in ieder geval precies hoe het voelt. Als gevolg hiervan raakte ik teleurgesteld in mezelf en in wat mijn leven voorstelde. En ik begon te twijfelen aan wat God in mijn leven had gedaan. Totdat God mij leerde hoe ik deze gedachten een halt toe kan roepen.

Ben ik enthousiast over wat God mij gaf? 

Ik las Psalm 16:6 waar staat: “Ik ben verrukt over wat mij is toebedeeld”. Die tekst raakte me en zette me aan het denken. Verrukt betekent zeer enthousiast. De tekst dwong me om diep in de spiegel van mijn eigen hart te kijken en mezelf de confronterende vraag te stellen: ben ik daadwerkelijk zeer enthousiast over wat God mij heeft gegeven? Leid ik wel echt een leven in dankbaarheid? Of kijk ik toch nog te vaak naar wat de ander wel krijgt in vergelijking met  mijn tekortkomingen?

‘God roept ons op om licht te zijn zoals we zijn als persoon en op de plek waar we zijn.

Talenten: wat doe je ermee?

De vraag is denk ik niet: hoeveel talenten heb je gekregen? Maar: wat doe je ermee? Hoe zet jij de talenten, die God heel specifiek aan jou heeft geschonken, in jouw leven in? Want jij, lieve vrouw, jij hebt een unieke stem! God heeft jou gemaakt met een doel. Jij hebt iets unieks te brengen op deze wereld. Op welke plek jij je ook bevind. Of je nou op het podium 500 vrouwen inspireert of als je achterin de zaal het verborgen organisatietalent bent. Of je nou werkt in de zending of elke week evangeliseert of als je dagen gevuld worden met poepluiers en jengelende kinderen. God roept ons op om licht te zijn zoals we zijn als persoon en op de plek waar we zijn. Hij vraagt niet van ons om ons voor te doen als anderen, maar om onze eigen talenten te omarmen en te benutten.

De wereld heeft JOU nodig

Dat betekent heel concreet ook om te stoppen met kijken naar wat anderen beter of anders doen. Verderop in Psalm 16 vers 8 staat: “Steeds houd ik de Heer voor ogen, met hem aan mijn zijde wankel ik niet”. Wanneer jouw ogen voortdurend op God gericht zijn, kun je niet meer afgunstig kijken naar de ander. Met jouw blik naar Hem toegetrokken, stel jij jezelf open om onbevangen te accepteren wat je van Hem hebt gekregen. Om je hart te laten vullen met dankbaarheid. En om vervolgens verrukt aan de slag te gaan en tot bloei te komen!

God vraagt niet van je om op een podium te zingen als jij meer tot je recht komt door achterin de zaal een vriendelijk woord te hebben voor een bezoeker. Hij vraagt je niet om koploper te zijn in grootse projecten als jouw kracht ligt in het regelen op de achtergrond. Hij vraagt van je om datgene te doen zoals Hij je gemaakt heeft.

Lieve vrouw, de wereld heeft JOU nodig!

Aan de slag

Ik daag je uit: Lees deze week Psalm 16. Schrijf op wat God jou heeft gegeven en ontdek hoe je hier concreet mee aan de slag wilt!