"Zweden was in al haar schoonheid mijn lichtpuntje. Ze liet mij weten, je hebt geen excuus om het niet te doen."

Ik pakte voorzichtig en met een vertrokken gezicht, spullen uit de stinkende vuilniszak. Het was de laatste dag van mijn vakantie. In Zweden, een heel schoon land met schitterende natuurwaar ze goed voor hun land zorgen. Samen met een paar andere meiden verbleven we in een zweedse stuga een rood huisje waar Zweden zo bekend om is. In ons huis stonden vier prullenbakken. Eén voor plastic, één voor papier, één voor GFT en één voor restafval. 

Geen prioriteit 

Aan het begin van onze vakantie namen we ons voor om echt onze afval goed te scheiden. In de eerste dagen belandde alles nog keurig in de juiste bakken maar toen de week vorderde belanden de bananenschil in een plastic zakje in de zak van de restafval. De lege fles shampoo verdween ook in die zak. Net als de papieren wc rollen. Het had geen prioriteit meer. 

Controleren

Resultaat? Aan het eind van de vakantie een volle zak restafval, klaar om in de bijbehorende container te gooien. Maar dat de eigenaar van het terrein onze zak zou controleren, daar hadden we niet op gerekend. Daar stond ik, enigszins geïrriteerd omdat ik dacht dat we het zo goed gedaan hadden. Maar toen de zak leger werd, zag ik de blikjes met statiegeld (ja, ook daar een aparte container voor) en verdween er nog van alles in de bak voor GFT, oud papier en plastic. 

maaike, vrouw, Lume

"Ik kon geen excuus bedenken waarom het gebeurd was, behalve laksheid."

Ik ben laks

Ik kon geen excuus bedenken waarom het gebeurd was, behalve laksheid. Op het moment dat ik bezig was, realiseerde ik mij ook dat ik diezelfde laksheid thuis toepas. Onderweg richting het vliegveld genoot ik nog een laatste keer van de schitterende natuur van Zweden. Hoe schoon het is. En op dat moment drong het pas goed tot mij door. Ik moet beter voor deze aarde zorgen. Niet alleen groene stroom afnemen of groente kopen zonder plastic er omheen. Maar ook bij de basis beginnen: Het goed scheiden van mijn eigen afval. Ik moet mijn laksheid overboord gooien en gewoon elke week even een rondje langs de containers bij de supermarkt te lopen en al het glas, blik en lege pakken weggooien. Eenmaal thuis zette ik het kleine GFT bakje maar weer een goed zichtbaar in mijn keuken. Als reminder! 

Je hebt geen excuus 

Zweden was in al haar schoonheid (natuur, de mensen en het milieubewustzijn) mijn lichtpuntje. Ze liet mij weten, je hebt geen excuus om het niet te doen. Je kunt al heel eenvoudig voor onze aarde zorgen, die God zo rijk geschapen heeft. Het hoeft niet gelijk met grote investeringen als zonnepanelen maar kan al heel klein door eenvoudig je afval te scheiden.      

Hoe zorg jij voor Gods schepping?