"Pasen is een tijd van Licht, overwinning, vreugde. En juist nu hebben we dat gevoel en die bewustwording meer nodig als ooit..."

“Deze Pasen het is er één om nooit te vergeten… Meer dan ooit, voelt het voor mij alsof we het Licht nodig hebben. Onze wereld is gehuld in duisternis en angst; volledig bevangen door een sluipmoordenaar. Maar verwachten wij in deze duisternis Jezus nog? Houdt dat ons bezig? Of zijn we net als, Maria van Magdala? Staan we bij het graf en herkennen we Jezus niet? Overspoeld door verdriet en angst? Raken we zo verlamd, dat we niets meer zien door onze tranen heen?

Vlakbij

Maria liep naar het graf om te rouwen en dan ziet ze plotseling iets verschrikkelijks. Het graf is open! Haar geliefde meester is meegenomen. Geroofd! Maria had het niet door… Ze was zo bezig met het oude, waar het oude lichaam van haar meester kon zijn, en zo vol van angst, dat ze niet zag wat er vlakbij haar was…

Meer dan ooit

Pasen is een tijd van Licht, overwinning, vreugde. Eén van samenzijn, gezelligheid. Een tijd dat we herdenken dat de dood niet het laatste woord heeft. En juist nu hebben we dat gevoel en die bewustwording meer nodig als ooit. Ook wij zijn in angst, wereldwijd. We zijn in oorlog met een onzichtbare vijand die ons wil laten geloven dat hij het voor het zeggen heeft; dat God ver van ons verwijderd is.

Wij zijn Maria

De angst en het verdriet zijn, net als bij Maria, echt en puur. En dat mag er ook zijn! Maar het moet ons niet verlammen en vasthouden, ons niet naar beneden trekken; diep het duister in. Vlak voordat de Corona Chaos begon, stuurde ik als bemoediging Psalm 91 naar mijn broer. En in deze periode komt dezelfde Psalm 91 steeds weer terug naar mij. Als bemoediging van God naar mij. Zo voel ik het. Hij houdt mij vast en laat mij niet gaan en niet vallen, precies zoals de Psalm zegt.

woman, vrouw, lumen, handen, knielen, maria

"De angst en het verdriet zijn, net als bij Maria, echt en puur..."

God laat mij ervaren dat Hij er altijd zal zijn. Hij belooft mij niet dat ik geen gevaar zal kennen, maar Hij belooft mij wel dat Hij in alle ellende erbij zal zijn en mij bewaart: wie ik ben; wie ik in de kern ben als mens en ziel. En Hij vertelt me: ‘In Mijn hand ben je veilig.”

Een belofte

Het Licht is ook een belofte van God, een soort rode draad in de Bijbel. Zo schiep God het licht, toen het nog duister was. Verscheen er een licht in de nacht van de geboorte van Zijn zoon Jezus Christus (al aangekondigd in Jesaja 9:1: “Het volk dat in duisternis wandelt, zal een groot Licht zien.”) En nu bij Zijn opstanding speelt Licht weer een belangrijke rol: als de soldaten bij het graf komen, zien een verblindend  Licht. En daarmee is de cirkel rond: Jezus, het Licht van de wereld, overwon de duisternis. Voor altijd.

Zichtbaar

In Gods Licht wordt alles beter zichtbaar. Zelfs in jouw duisternis, juist dan is zijn liefde zichtbaar: ‘Want mijn kracht wordt zichtbaar in jouw zwakheid’ (naar 2 Korintiërs 12:9). God is dichtbij en houdt je vast. Zijn opstanding is daarvan de ultieme bevestiging!

Stien Agaart verwoordde dit zo mooi in zijn gedicht ‘Opstanding’. Ik deel ‘em graag met je vandaag:

Nooit zal een steen geheel mijn weg versperren,
geen leed, geen verlies, sporen van zoveel pijn!
want bij het licht van honderdduizend sterren
kan ik verder; naast mij zal uw voetstap zijn!

Er is een licht dat nimmermeer zal doven,
een kracht die ik soms in mijzelf herken!
Opstanding uit lijden is vandaag geloven
dat ik een kind van U, mijn Vader, ben!

Vanuit het donker naar het licht gebogen…
als een bewogen mens door het leven gaan!
Samen onderweg, met Jezus’ komst voor ogen
zien wij elkaar aan: de Heer is waarlijk opgestaan!