'Ester had haar prinsessenleventje in het harem kunnen voortzetten. Anoniem en zonder dat iemand haar echte achtergrond ontdekte.'

Wie is Ester?
Ester is een bloedmooi meisje dat daarom vanwege haar schoonheid in het harem van de koning van Perzië terechtkomt. De koning is zo dol op haar, dat ze gekroond wordt tot zijn koningin. Hoewel ze van Joodse komaf is, weet niemand dat in het paleis.

Op een dag hoort Ester dat er een wet is aangenomen die het Joodse volk wil vernietigen. Dit is een bizarre straf voor wat in onze ogen slechts een kleine overtreding is. Want wat was namelijk het geval? De neef en tegelijk ook pleegvader van Ester, Mordechai, weigert te buigen en te knielen voor Haman, de hoogste functionaris van de koning. Deze weigering maakt Haman zo boos dat hij niet alleen Mordechai, maar ook alle Joden in het Perzische rijk wil doden. En de koning? Die ondertekent de wet, zonder het plan te lezen. Over een paar maanden zal dit genocidedrama plaatsvinden.

Sta op, Ester!
Ester, die inmiddels al vijf jaar koningin is, leeft afgezonderd in het harem en heeft daarom geen idee van het aangekondigde drama. Toch is Ester Mordechais enige hoop op uitredding. Daarom vraagt hij haar dringend om naar de koning te gaan. Ze heeft invloed! Ze is in het paleis! Dus zij kan naar de koning toe! “Houd dit plan tegen, Ester, want misschien ben je wel koningin geworden, juist met het oog op een tijd als deze!” Maar toch is dat niet eenvoudig. Ester wil dit helemaal niet. Waarom niet? Ze moet haar Joodse identiteit onthullen. Ze moet op de voorgrond treden. Maar durft ze dat?

Nee, helemaal niet. Ze weet heel goed dat ze niet zomaar naar de koning kan gaan. Immers, het kan zelfs haar dood betekenen. Slechts zeven mannen mogen bij de koning aan het hof verschijnen, Haman is er één van, Ester niet. Bovendien mag ze alleen komen als de koning haar roept. En het is al meer dan een maand geleden dat hij haar bij zich vroeg. Ester is dus helemaal niet gerust op de vraag of hij naar haar zal luisteren. Ze vindt het een doodeng idee. Na meer aandringen van Mordechai besluit ze echter toch te gaan. Ze spreekt legendarische taal: ‘Kom ik om, dan kom ik om!’ Je zou denken dat ze nu vol zelfvertrouwen naar de troon stormt op haar hoge hakken, maar dat is niet zo.

Toch besluit Ester om haar verantwoordelijkheid te nemen. Ze overwint haar angsten en gaat naar de koning om haar identiteit te onthullen en te proberen haar volk te redden. Hierbij doet ze dit met zorg en aandacht. Ze beseft namelijk hoe zwaar deze taak is. Het gaat om leven en dood, zowel voor haarzelf als voor haar Joodse volksgenoten.

Ga, Ester!
Ester had ook haar prinsessenleventje in het harem kunnen voortzetten. Anoniem en zonder dat iemand haar echte achtergrond ontdekte. Ze had kunnen kiezen voor een leven van luxe, heerlijk afgesloten van de buitenwereld. Maar in plaats daarvan komt Ester in actie! Ze vraagt haar personeel om drie dagen voor haar te vasten. Ook Mordechai en de andere Joden in Susa krijgen dit verzoek. Zo bereidt ze zich voor op haar ontmoeting met de koning. Hoewel het niet expliciet vermeld staat, is de kans groot dat de groep ‘vasters’ ook intens voor haar heeft gebeden. Vasten en bidden gingen namelijk vaak hand in hand bij het Joodse volk. Na drie dagen trekt Ester de stoute schoenen aan en vraagt ze of ze bij de koning mag komen.

De afloop ken je misschien wel. Ester ontvangt de gouden scepter en mag haar verzoek doen. Ze nodigt de koning en Haman uit om samen te dineren. En dat doet ze nog een keer, zodat beide heren uit haar hand eten… So far, so good…

Tijdens het tweede diner komt ze ter zake en dan gaat het snel. De koning steunt Ester volledig, veroordeelt Haman, en draait de rollen om. Haman krijgt de doodstraf en niet Mordechai. Bovendien wordt de wet aangepast en het Joodse volk gered. Dankzij Esters moed heeft ze een groot drama voorkomen. Wat een verhaal!

Jij ook?
Misschien ben jij, net als Ester, geplaatst juist met het oog op een tijd als deze. Heb je daar wel eens over nagedacht? Waarom sta je waar je nu staat? Misschien met het oog op de omstandigheden om je heen.

Kijk naar Jezus en vraag Hem om duidelijkheid. Bespreek het met je vriendinnen en laat je inspireren door het verhaal van Ester, een gewoon meisje dat toch de moed vond van een koningin. Durf jij ook op dezelfde manier om te gaan met jouw omstandigheden?

Frieda van de Geest heeft een mooie talk over Ester. Nodig haar uit als spreekster en ontdek hoe je kunt leren om lef te tonen.