"Ik vraag God om te helpen dat ik Zijn Kanaal van vrede voor hen kan zijn..."

‘Wie een wijs hart heeft, spreekt verstandige woorden, en geeft kracht aan het betoog van zijn lippen. Een vriendelijke uitspraak is een korf vol honing, zoet voor de ziel en gezond voor het lichaam.” (Spreuken 16:23 en 24)

“Deze tekst uit Spreuken is belangrijk voor me. Ik verlang ernaar een wijs mens te worden. Dat is ook mijn gebed: dat God mij meer en meer vormt tot een wijs mens die woorden spreekt die zowel een les als genezing brengen.

1) Haak in

Als moeder en als een leider van de jeugdgroep in mijn kerk, heb ik nauw contact met de jongere generatie; de toekomst. Ik voel het als mijn verantwoordelijkheid om woorden vol lessen aan hen door te geven en hen zo te begeleiden. Ik probeer vooral alle mogelijkheden te gebruiken om in het alledaagse Gods principes door te geven. Zo vertelde mijn zoon onlangs dat ‘ie had gedroomd over een boom met wortels. Een mooi moment voor mij om in te haken en hem te leren hoe belangrijk het is dat je wortels diep geworteld zijn in God.

2) Laat je leiden

Ik wil er ook zijn voor de jonge vrouwen in mijn kerk. Regelmatig delen zij met mij over situaties waarin ze een belangrijke keuze moeten maken. Ze willen graag Gods wil doen, maar zijn ook in de war door de complexiteit van de situatie waar ze soms middenin zitten. Ik besef me op zo’n moment maar al te goed: de woorden die ik dan mag spreken, kan hen richting Gods weg leiden of in een andere richting… Op zulke momenten realiseer ik me hoe hard ik het nodig heb dat God mij leidt met de juiste woorden op dat moment.

lume, vrouw, eten, praten, talk

"Ik deel veel van mijn eigen leven..."

3) Maak het persoonlijk

Ik word ook wel eens gevraagd om te spreken voor christelijke groepen; over hoe je een standvastig christelijk leven kunt leiden. Ik probeer dat heel praktisch te maken en deel veel over mijn eigen leven. Ik geloof dat daar veel kracht vanuit gaat: dat mijn woorden hun hart kunnen raken, wanneer ik spreek over mijn eigen ervaringen. Als ik vertel over een moeilijke situatie waar ik mee worstelde en deel hoe God daar doorheen werkte, dan laat dat zien dat God een levende God is die wij kunnen vertrouwen. Als God mij hielp, dan wil Hij ook jou helpen.

4) Stel vragen

Ik stel ook vaak veel vragen om mensen te laten nadenken. Wanneer iemand naar mij toekomt met een probleem, dan stel ik hen vragen in plaats van dat ik direct vertel wat hij of zij kan doen. En door die vragen kunnen zij zelf een oplossing bedenken. Op deze manier probeer ik hen aan te moedigen om te luisteren naar wat God tegen hen zegt.

5) Wees een kanaal van vrede

Soms zijn er momenten dat mensen hun hart openen en hun pijn met mij delen. Zij gaan door een periode van ziekte, verlies of teleurstelling en de last is te zwaar voor hen om te tillen. Ik vraag God om te helpen dat ik Zijn Kanaal van vrede voor hen kan zijn. Ik probeer te vertellen dat zij niet alleen zijn en ik probeer hen te helpen om contact met God te maken, Hij is de bron van troost.

6) Wees je bewust van de kracht van woorden

Woorden zijn krachtig. Ze kunnen opbouwen of afbreken, bemoedigen of ontmoedigen, genezen of kapot maken. Woorden kunnen vriendelijk of gemeen zijn, verzachtend of pijnlijk, zoet of bitter. Zullen we bewust omgaan met welke woorden we spreken? Zo kan Gods Licht door ons heen schijnen, Zijn Licht brengt vrede, troost en hoop.

Heb jij ook een praktische tip over het spreken over God met anderen? Deel ‘em hieronder!