"Ik bekeek het broodje nog eens goed en zag toen dat een grote klomp zout aan de buitenkant op een hoek vastzat..."

“Ooit bakte ik zelf brood in een broodbakmachine. Heel handig, je doet alle ingrediënten erin, duwt op een knop en na een paar uur heb je een vers broodje. Er kan niets misgaan zou je denken. Nou, toch wel…

Smerig

Op een ochtend haalde ik weer eens een net gebakken broodje uit de machine. Hij rook heerlijk en verlekkerd zette ik mijn tanden in een afgesneden korst. Vervolgens wist ik niet hoe snel ik het kon uitspugen. Het was smakeloos en daardoor smerig. Ik bekeek het broodje nog eens goed en zag toen dat een grote klomp zout aan de buitenkant op een hoek vastzat. Het zout had zich niet met het brood vermengd…

Het deugt nergens voor

‘U bent het zout van de aarde,’ zegt Jezus in Mattheüs 5:13, ‘maar als het zout zijn smaak verloren heeft, waarmee zal het gezouten worden? Het deugt nergens meer voor dan om weggeworpen en door de mensen vertrapt te worden.’

Vermengen geeft smaak

Door dit broodje wist ik weer hoe ongelofelijk belangrijk het is om zout te vermengen met het geheel. Het is een onzichtbare smaakmaker in het eten waarbij je de aanwezigheid vaak niet proeft, maar de afwezigheid des te beter bemerkt. Als de Heer Jezus zegt dat wij zout zijn, dan betekent dit dat we -willen we echte smaakmakers zijn- ons moeten vermengen met de rest van de aarde. Anders lopen we ons doel volledig mis: een smaakmaker.

Nog meer eigenschappen

Zout is niet alleen smaakmakend, het is ook bederfwerend, heeft een helende en reinigende werking en is van levensbelang; bij een tekort aan zout kun je sterven. In de tijd van de Bijbel was het zelfs zo kostbaar dat het als betaalmiddel gebruikt werd.

Versterkt

Wist je trouwens dat zout niet zozeer bederft, maar dat het zijn smaak kan verliezen als het verkeerde verbindingen aan gaat? Zout is namelijk een smaak- en geurversterker, het versterkt de smaak en geur van de producten uit zijn omgeving. Denk maar aan de smaak van kruiden in eten of de geur van olie in badzout. Verkeerde verbindingen kan het zout nutteloos maken voor zijn doel.

Wij zijn zout

U bent het zout van de aarde. Wat kunnen zeven woorden bepalend zijn voor de plek die we mogen innemen in ons leven! Het is de bedoeling dat we ons vermengen met of op de aarde, niet op een kluitje zitten, zodat we smaak kunnen geven, geuren versterken en bederfwerend, reinigend en helend zijn!

Waar ben jij zout?


Dit is deel 1 uit een vierluik. In deze vierluik ontleedt Mira de tekst uit Mattheüs 5: 13: U bent het zout van de aarde… U bent het licht van de wereld. Volgende week deel 2!