"40-dagen mijn geloof delen? Dat is nogal wat! Ik vind geloven, leven, God zoeken en vinden namelijk een worsteling..."

40-dagen mijn geloof delen? Dat is nogal wat! De vreugde en blijdschap om te delen, komt eigenlijk maar af en toe voor bij mij. Ik vind geloven, leven, God zoeken en vinden namelijk een worsteling, een constante her-focus en mezelf bij de les roepen. En als ik dan toch deel? Dan komt het omdat ik werkelijk weer door God ben geraakt. Uit eigen ervaring weet ik dat oprecht delen alleen mogelijk is als je hart overvloeit; ik schrijf regelmatig bemoedigende, inspirerende of leuke stukjes voor ons kerkblad. Gewoon een kort berichtje. Maar ik merk dat als ik niet gevuld ben, doordat ik niet stilsta in mijn leven bij God, ik niks te delen heb. Dan kan ik proberen heel geïnspireerd te zijn, maar lukt het gewoon niet. Ik vind dat altijd een trieste ontdekking. Wil mijn delen dus diepgang en liefde bevatten, dan moet het komen uit een gepassioneerd hart. Een op God gericht hart. Want als Hij, die liefde is, je hart vult en laat overstromen, komt de Liefde in de wereld. Uit een droog en dor hart, komt geen druppel water. Uit een donker hart, schijnt geen licht.

Laat je vullen!

Dus naast alle prachtige initiatieven om je geloof en je passie te delen, wil ik je uitnodigen om deze 40-dagentijd ook te gebruiken om je te laten vullen, door Hem, de enige levensbron. Om door te dringen tot het hart van het evangelie, tot echt geloven, tot leven in het volste vertrouwen op God. Om verwonderd te raken over hoe Hij je leven in beweging brengt en wat Hij voor je doet.

"Wat deed Hij in jouw leven?"

Ik stel voor om deze 40-dagentijd (oh oeps, die is al even begonnen, dus je hebt wat in te halen) het boek Duizendmaal dank van Ann Voskamp te lezen. Het is echt een levens-veranderend boek. Het is een boek dat je meeneemt in de zoektocht en worsteling naar een leven uit dankbaarheid.Volgens de Bijbel ziet de periode veertig (dagen of jaren) op een periode van zoeken, wachten, worstelen, beproefd worden en aan het eind God vinden.

"Lees en ontdek wat dankzegging is..."

Dus wat dat betreft past dit boek daar prima bij. Al lezend kom je tot de ontdekking wat dankzegging is en hoe dat je tot Gods hart kan brengen.

Houd een lijst bij van jouw dankpunten

Houd deze tijd ook een lijst bij met alle dankpunten van je leven, zoals: de zon op een koude dag, een knuffel van je kind, het zingen van een vogel, een fijn gesprek met een collega, anything! En dank ervoor. (Lees het boek voor meer uitleg over deze lijst.) Zo gebruik je deze periode elke dag om te gedenken wat God doet in je leven. Blijf daarnaast ook gedenken wat Hij heeft gedaan in de geschiedenis en in je eigen leven. Op welke momenten heeft Hij tot je gesproken, je aangeraakt. Die moment waren echt en zijn te gedenken. Zeker als je door een dorre periode in je leven gaat, gedenk dan Gods goede daden en dank ervoor. Als je dit deze veertig dagen trouw doet, is het grote kans dat (als je voelt dat het voor je werkt) je dit door kan zetten na de veertigdagentijd. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat het maar 21 dagen duurt voordat een nieuwe gewoonte is aangeleerd.

Ik loop al

Want met een echt dankbaar hart, dankbaar voor en in alles, leer je te vertrouwen op God. God die je leert kennen door te Hem te zien in alles en te gedenken wat Hij heeft gedaan. En met zo’n hart delen is zo krachtig, want je deelt daarmee niet slechts jezelf, je eigen geloof, je passie en enthousiasme, nee je deelt daarmee God. Je licht een tipje van de sluier op van wie God is, doordat je hart waar het licht schijnt, open wordt gezet en men Licht ziet. Alleen delen vanuit een hart vol licht, laat licht zien. Hoe kan het ook anders? Ga mee op deze ontdekkingstocht in de veertig dagen en alle volgende dagen van je leven. Ik loop al. Kom je ook?