''Zet je licht aan, is de oproep. Maar heb ik misschien ongemerkt mijn licht uitgezet?''

“Misschien heb je de ANWB-campagne ‘Zet je licht aan’ al voorbij zien komen op televisie, radio of social media. De campagne wil je ervan bewustmaken dat je licht op de fiets weer aan moet doen nu het ‘s avonds vroeger donker wordt. Bij sportvelden, op fietspaden of op schoolpleinen kun je deze tekst tegenkomen. Een stukje bewustwording, zodat je niet, net als ik, voor een verrassing komt te staan en in alle haast op zoek moet naar ander licht, van die losse lampjes bijvoorbeeld die je aan je fiets kunt vastmaken.

Geen volmondig ja

De campagne zette me niet alleen aan het nadenken over het aanzetten van mijn fietslicht, maar ook over Gods licht. Zet ik Gods licht wel voldoende aan in mijn leven? Om mij veilig te weten, zichtbaar te zijn en te bouwen aan Gods koninkrijk? Vragen waar ik niet volmondig ja op kan zeggen. Gewoonweg omdat ik regelmatig word opgeslokt door het dagelijks leven. Misschien soms wel een beetje teveel geleefd wordt waardoor de dagen voorbij vliegen. Zonder God daar voldoende in te betrekken. En zo heb ik ongemerkt het licht uitgezet…

Altijd aan

En hoewel het vast niet de insteek was van de ANWB-campagne, zorgen de campagne en mijn eigen niet-werkende fietsverlichting ervoor dat ik weer op zoek ga naar God. Dat ik graag weer in zijn Licht wil staan. Veilig mag zijn en zichtbaar, ook voor de mensen om mij heen. Misschien herken je je in mijn zoektocht. Ik kan je vertellen, de oplossing is helemaal niet moeilijk. Je mag gewoon terug gaan naar je Maker, het aan Hem vertellen en het bij Hem neerleggen. Hij blijft altijd bij je. Zijn licht staat altijd aan en het mooie is, dat dat licht altijd extra zichtbaar is wanneer het wat donkerder is in je leven. En mijn fietsverlichting? Die is gerepareerd en ik kan weer veilig op pad.”

Ben jij je bewust van dat je soms het licht uitzet en wat doe jij dan om het weer volop aan te zetten?