“Heb lef, wees creatief. Toon compassie."

‘Waar denk ik eigenlijk aan bij Kerst?’ Die vraag houdt me bezig terwijl ik de zoveelste reclamefolder doorblader die uitpuilt van de kerstaanbiedingen. Winters weer, schiet in mijn gedachten, maar ook familie; samen de kerstboom optuigen, lekker eten en spelletjes doen. Maar welke plek heeft God in mijn Kerst?

Weinig aandacht

Natuurlijk sta ik stil bij de geboorte van Jezus tijdens Kerst. Ik bezoek de kerkdiensten tijdens advent en Kerst, en geniet hier ook echt van! Maar toch heb ik eigenlijk best weinig aandacht voor God tijdens de Kerstdagen, merk ik op. Buiten de kerkdiensten om besteed ik niet veel tijd aan de christelijke boodschap van Kerst… Want eenmaal weer thuis is familie de prioriteit.

Toch wat kleiner

Misschien dat je dit bij jezelf herkent: je gaat op in de gezelligheid van Kerst en Gods plekje wordt daardoor toch wat kleiner tijdens de feestdagen… Ik wil je uitdagen om deze week dan eens een moment te nemen om stil te staan bij Jezus. Sta er eens bij stil hoe deze grote Koning als kleine, kwetsbare baby nederig op aarde kwam… Lees Lucas 2: 1-21

Deze wonderlijke geboorte mogen wij ook deze Kerst herdenken! En laten we ook vooral niet vergeten om God hiervoor te danken: het Licht van de wereld kwam op aarde!

“Eer aan God in de hoogste hemel en vrede op aarde voor alle mensen die Hij liefheeft.”

Een stapje verder gaan

Vanuit deze dankbaarheid mogen we ook een stapje verder gaan; een stapje de wereld in! Ik denk namelijk dat wij als christenen dit wonder van licht niet voor onszelf moeten houden! “Kerk, toon ballen met Kerst”, was de oproep van kerkpionier Remmelt Mijer in een interview met Groot Nieuws Radio vorig jaar: “Heb lef, wees creatief. Toon compassie. Je kunt de straat op, er zijn met koffie en chocomelk. Maak een praatje. Deel soep, kaarten of iets anders uit. Wees aanwezig!” Hij daagt kerken uit om te pionieren, want…: “Pionieren is rusteloos zoeken naar nieuwe vormen, omdat God te goed, te groot en te mooi is om stil te gaan zitten” Amen!

Challenge

Onze God is te goed, te groot en te mooi om stil te blijven zitten! Dus, hoe ga jij het wonder van licht uitdelen deze kerst? Je kunt op bezoek gaan bij die eenzame buur, een mooie boodschap voor je raam hangen, iemand een kopje warme chocolademelk aanbieden, kerstkaarten uitdelen in jouw buurt of meedoen aan onze Lichtpuntjesactie ‘Geef het licht door’… En er zijn natuurlijk nog vele andere manieren! Weet jij nog een toffe manier om licht uit te delen deze kerst? Laat het ons weten via de socials!