"Check de kledingkast van je zus/vriendin en ruil komende maand van kledingstukken..." 

Hier komen jullie tips op een rijtje:

 1. Ik heb voor Sinterklaas bijna alle cadeautjes via @recycle.sint gescoord, en ook een mazzeltje via de weggeefhoek. Ik heb echt toffe spullen, voor bijna gratis 😊
 2. Tip; greenfriday van kringloopwinkel ‘hetgoed’. Zo’n heerlijk initiatief om bewustwording te creëren.
 3. Nieuwe kerstspullen: Nu ik ergens anders woon; prachtige vondsten van de kringloop!
 4. Check project CECE, een zoekmachine voor duurzame mode, voor toffe duurzame kleding.
 5. Zorg dat je geen tijd hebt om te shoppen 😄.
 6. Organiseer een ‘kerst kleding swap’. Duik je zolder op (of die van je moeder/tante/oma) en ontdek hoe leuk de kerst spullen van vorig jaar zijn.
 7. Ik stel mezelf bij elke koop bewust de vraag: ‘Heb ik dit echt nodig?’ En zo ja; ‘Kan ik het ook zelf maken? Of kan ik het ook tweedehands kopen?”
 8. Zelf ga ik niet extra shoppen, ik stimuleer liever de winkels in het winkelcentrum.
 9. Ik shop (in elk geval kleding) fairtrade óf tweedehands. Dat geeft veel rust omdat er zoveel afvalt. Niet altijd makkelijk maar wel een mooie uitdaging.
 10. Als in, ik koop niks. Dat is het plan😅 Ik ben op dit moment wel druk bezig met een uitdaging en als ik dat haal mag ik mezelf iets cadeau doen. Het zou tof zijn als dat vrijdag is, i.v.m. korting, maar anders blijft m’n portemonnee gewoon dicht.
 11. Bellamy Gallery is een mooie kledingzaak die tijdloze kleding verkoopt en transparant is in de gehele prijsopbouw van elk kledingstuk.
 12. Laat je inspireren door When Sara Smiles, toffe blog op Insta.
 13. Check de kledingkast van je zus/vriendin en ruil komende maand van kledingstukken.
 14. Organiseer een kerst recycle- in je netwerk. Pik het idee van Recycle Sint.
 15. Vergeet niet te 🙏🏼! Dan worden verleidingen steeds kleiner, want je weet wie je bent in Hem.
 16. Sinds jaren geen reclamefolders meer in de bus. Dat geeft zoveel rust! Ik ga alleen naar de winkel als ik echt iets nodig heb.
 17. Niet voor Sinterklaas of iets maar verzamel steeds meer voor de babyuitzet. Meeste is via marktplaats! Mooi spul voor weinig. Zeker als je het vergelijkt met nieuw waarde…te leuk 😊🤣. Nieuwe babyfoon voor €75,- i.p.v. €140,-. Stond bij de verkoopster nieuw in de kast. Leuk shoppen zo 🤩
 18. Beter maar niet online en de stad ingaan deze dagen. En ik shop mijn kleding bij leuke tweedehands winkeltjes met mooie merken.
 19. Ik kijk eigenlijk of het echt een goede aanbieding is. Vaak worden we getrokken door de SALE & OP=OP en dan is het soms zelfs duurder dan de maand ervoor. Ik ben best wel een hamsteraar dus ik kijk alleen naar de dingen die ook weer op gaan zoals shampoo. Zo kan het dus een mooie besparing zijn 😄 En een vraag die ik mezelf wel eens stel is ‘zou mijn man het nodig vinden?’ Dan leg je snel dingen weer terug 😂
 20. Ik probeer me aan een lijstje te houden. Vaker tweedehands kleding en speelgoed te kopen. En shoppen in je eigen dorp en bij kleine persoonlijke webshops 😉
 21. Dit jaar eens chique kleding uit eigen kledingkast aan doen.
 22. Iets aanschaffen bij kleding- of webshops waarvan je weet dat ze milieuvriendelijk en eerlijk gemaakt zijn…
 23. Een jaar geen kleding kopen en dan ontdekken dat je genoeg hebt.
 24. Geen impulsaankopen doen?!
 25. Als ik ga shoppen met vriendinnen, spreek ik van tevoren mijn budget af. Zo kun je elkaar helpen niet meer te kopen dan nodig is.

En oh ja… we hebben nog een toffe bonus tip: als je dan toch wilt shoppen vandaag… shop jouw eigen Lightbox! Een doosje vol licht; voor jezelf en om weg te geven! Plus… de helft van jouw bijdrage gaat naar een project van een Lume-lady in het buitenland! Win, win, win dus! Check hier hoe het werkt!

Heb je ook nog een tip? Post ‘em hieronder!