"Als God hen, imperfecte mensen, wil gebruiken, waarom zou Hij mij dan niet willen gebruiken?"

Daar liep ik, op een donderdagmorgen met mijn twee honden voor de ochtendwandeling. De opgaande zon scheen over de weilanden en ik was in gedachten met mezelf. Al langer vroeg ik me af hoe God mijn leven wilde gebruiken, en ineens was het moment daar: alsof de puzzelstukjes ineens op hun plek vielen. Opeens zag ik het kraakhelder: dus dit was Gods plan met mij!

Pasklaar graag

Een van mijn favoriete teksten uit de Bijbel is die uit Spreuken 16:9: “Mensen denken na over de beslissingen die ze moeten nemen, maar de Heer bepaalt wat er uiteindelijk gebeurt.” Daar geloof ik heilig in, maar af en toe een briefje uit de hemel zou wel fijn zijn. Met pasklare antwoorden graag. Want vragen heb ik genoeg: God, welke weg wilt u dat ik ga? Hoe wilt u mij gebruiken?

Gebrek aan talent

Lange tijd twijfelde ik over het antwoord op die vraag. Ik kan jaloers zijn op al die mensen die zo overduidelijk een groot talent hebben. Ikzelf ben niet iemand die iets uitzonderlijk goed kan. Ik blink ook niet uit in sport, muziek of zingen. Waar ben ik nu écht goed in? Hoe zou God dát kunnen gebruiken? En waar? Herken je dat bij jezelf?

Twijfelen

In de Bijbel zie je ook veel mensen worstelen met die vragen. Tegelijkertijd, zie je ook keer op keer hoe God door mensen heen werkt. Hij heeft voor ieder mens een plan, om bij te dragen aan Zijn plan. Ook voor mensen die twijfelen over hun eigen kunnen… Of voor mensen waarover wij ons oordeel al klaar hebben… hij? Zij?

Samengeraapt zooitje

Ik hoorde ooit een prachtige, bemoedigende preek over de discipelen. Deze groep mannen moest het evangelie de wereld in brengen… Op deze groep mannen rustte de taak voor het opbouwen van Gods kerk, wereldwijd! Dat moesten toch wel hele goed opgeleide, voorbeeldige en gelovige mensen zijn! Niets blijkt minder waar. De dominee noemde hen nog net geen samengeraapt zooitje; maar een bijzondere groep mensen was het wel… Hoop opgeleide theologen? Verre van dat.

Ongelovige Tomas

Neem Andreas en Petrus; gewone vissers. Heilige boontjes? Ideale voorbeeldfiguren? Niet bepaald. Wat dacht je van Mattheus; ook wel bekend als Levi de tollenaar… Of van Johannes en Jakobus; zij kregen van Jezus de bijnaam ‘zonen van de donder’… Vast niet zonder reden. En dan is er nog Simon, ook wel Simon de Zeloot genoemd; een verwijzing naar een groep godsdienstige, rechtlijnige fanatiekelingen. En vergeet Tomas niet… de man aan wie wij ons gezegde ‘de ongelovige Tomas’ te danken hebben! En toch… toch bouwde God zijn Kerk op hun schouders. Gaf Hij hen de opdracht: ‘Maak alle volken tot mijn leerlingen.” En zo geschiedde… Als God hen, imperfecte mensen, wil gebruiken, waarom zou Hij mij, jou, dan niet willen gebruiken?

lights, licht, lightbulb

"Is hij Zijn werk met jou al begonnen?"

Ik koos hem uit

God is niet op zoek naar perfecte mensen. Hij zoekt mensen die Hem willen volgen. En die functie, volgeling van Jezus, kan door iedereen vervuld worden. Kijk maar naar wat God tegen Samuel zegt in 1 Samuel 16:7: “Let er niet op hoe hij er uitziet. Let er ook niet op dat hij zo groot is. Want hem heb Ik niet uitgekozen. Het gaat immers niet om wat je ziet. Want een mens kijkt hoe de buitenkant is, maar Ik kijk hoe hij innerlijk is.” Door aan mijzelf toe te geven dat God mij wil gebruiken zoals ik ben, een imperfect mens, zag ik ineens dat God allang met Zijn plan voor mijn leven begonnen was. Met wat ik van Hem kreeg, en waar Hij me plaatste, was Hij al begonnen mij te gebruiken in Zijn Koninkrijk; mocht ik licht zijn op de plek waar ik nu ben. In mijn gezin, familie- en vriendenkring, maar ook door mijn werk bij Verre Naasten en mijn passie voor Lume. God had die weg allang voorbereid, maar het kostte mij tijd om daarachter te komen. Hoe zit dat bij jou? Is hij Zijn werk met jou al begonnen?

Je kunt het

Ik wachtte op dat briefje uit de hemel, maar Paulus schreef die brief veel eerder al, in zijn brief aan de Fillipenzen (hoofdstuk 2 vers 13): “God zal ervoor zorgen dat jullie willen doen wat zijn plan voor jullie is. En dat niet alleen. Hij zal er óók voor zorgen dat jullie dat ook kúnnen.”

Met God aan je zij, kun je meer dan je denkt of voor mogelijk hebt gehouden. Durf je dat te geloven?