Toast, Women, Lume

Waarom Anne niet meer zo hecht aan haar privacy

Anne groeide op in een gezin waar gastvrijheid de norm was. Een extra eter of slaper? Geen probleem! Anne wil die gastvrijheid nu graag doorgeven, maar merkt dat er iets veranderd is in de maatschappij. Niet gastvrijheid, maar privacy is de norm. En iets doen voor een onbekende? No way! Anne ging op onderzoek uit in de Bijbel en ontdekte dat niet alleen de maatschappij, maar ook zij nog een hoop te leren had.

cirkel. bemoedigen, lume, licht

Waarom Marije getroost wil worden

Eén van de talen om je geloof te delen is bemoedigen. Maar hoe doe je dat? Marije ontdekt waardevolle lessen hierover in één van haar favoriete Bijbelteksten; de tweede brief van Paulus aan de Korintiërs. Paulus schrijft daarin over een cirkel van bemoediging; over troosten en getroost worden. Dat laatste kan niet zonder je kwetsbare kant te laten zien. Maar durft Marije die stap te zetten? En jij?

Job, Lume, Woman

Wat Job mij leerde over God die goed is

Het Bijbelboek Job vond Arianne als kind zielig en ingewikkeld. Ze had medelijden met Job en sloeg dit verhaal dan ook liever over. En met het volwassen worden komen er ook nieuwe ervaringen, inzichten en vragen over het leven. Het ingewikkelde verhaal van Job past bij dat soms ingewikkelde leven. En toen ze zich een tijdje geleden verdiepte in Job, ontdekte ze tot haar eigen verrassing, wijze lessen en een hoopvolle boodschap. En die hoopvolle boodschap mag gedeeld worden, juist nu in tijden van crisis…

Lume, Woman, Alone, Corona

Zo geef ik antwoord op lastige vragen

‘God, waarom grijpt u niet in?’ Als Marije voor een Bijbelstudie Habakuk leest, ontdekt ze dat de profeet dezelfde vragen heeft als zij. Vragen die ook nu, in corona-crisistijd heel actueel zijn. Hoe Habakuk omgaat met de lastige vragen, geeft Marije inspiratie en handvatten om te dealen met haar eigen geloofsvragen én die van anderen. Benieuwd hoe?

licht, light, step, stap, woman, vrouw, lume

Stap in het licht

‘U bent het zout van de aarde, het licht van de wereld’. Deze bekende en eeuwenoude tekst uit Mattheüs 5:13 laat Mira niet los. Vandaag deelt Mira haar conclusie met je, en die is, ook in het licht van de coronacrisis, heel waardevol: ‘Blijf in Zijn licht en Hij zal ons laten zien hoe en waar wij moeten wandelen.”

Is mijn licht wel aan?

Natascha wil graag licht zijn, maar ze vraagt zich vaak af hoe… Is het wel mogelijk licht te zijn wanneer je het idee hebt niet meer te verspreiden dan de geur van een natte, stinkende wierrookkaars? En anderen dit ook nog eens lijken te bevestigen? Natascha stond om het punt haar vlammetje uit te blazen, maar God greep in.

woman, sad, licht, zon, vergeving, smoezen

‘Licht zijn.’ Wat betekent dat voor ‘oud zeer’?

Corine voelt zich gekwetst door een vriendin. De pijn die ze voelt, groeit uit tot verbittering. Haar vergeven? Hoe dan? Haar lichaam verkrampt al bij het idee. Maar zo’n twee jaar geleden maakte God haar duidelijk dat het tijd is om te vergeven.

rommel, lume, vrouw

Mijn rommel en ik heten je welkom

Marije wil graag gastvrij zijn. En dat betekent voor haar koekjes bakken, de ander in de watten leggen en een opgeruimde kamer. Maar ja, Marije is een echte sloddervos. En dat weerhoudt haar ervan om mensen uit te nodigen. Want met die rommel, ziet de ander ook haar imperfectie. En dat voelt kwetsbaar. Ze vindt troost in het verhaal van Martha en Maria: gastvrijheid gaat niet over rommel, maar juist over kwetsbaarheid.

vrouwen, lume, vriendinnen

Als je niet alleen durft op te staan

Net als veel andere jonge meiden, had ook Marieke een rolmodel: de Bijbelse Debora. Een vrouw aan wie veel mensen advies vroegen toen er oorlog was. Een vrouwelijke rechter met veel lef. Marieke gelooft dat er ook in onze tijd Debora’s hard nodig zijn. Maar wat als je jezelf niet herkent in Debora? Wat als je niet zoveel lef hebt als Debora? Wat als je niet alleen durft op te staan?

woman, yellow, Lume

Punt of komma?!

‘Ik ben niet goed genoeg’. Deze beklemmende gedachten hield Gabriëlle jarenlang in haar greep. Dat God onvoorwaardelijk van haar hield, kon ze maar moeilijk geloven. En dat God haar accepteerde zoals ze was, al helemaal niet. Gabriëlle plaatste overal komma’s achter: God houdt van mij, maar… Totdat iemand haar wakker schudde: zet een punt, geen komma. Je bent ál goed. Je bent ál licht.