“Esther haalt kracht uit gebed en vindt hierin rust. Ik bid niet om genezing, maar om kracht.”

Esther is getrouwd met Karsjen, is moeder van Hannah en werkt als vrijwilliger bij de universiteit van Twente, als simulatiepatient bij de studie technische geneeskunde. Ze woont in het mooie Twente en is erg gelukkig met haar gezin.

Sinds haar 25e weet Esther dat ze MS heeft. Op haar 30e kreeg ze haar dochter Hannah en stopte ze met werken. Esther heeft niet het grote gezin ontvangen waar ze zo naar verlangde, maar ze is erg gelukkig met haar man en dochter.

Alternatieve therapieën? Nee, bedankt 

“Wat moet je nou vooral níet doen bij iemand met een chronische ziekte, zoals MS?” vraag ik Esther. Daar hoeft ze niet lang over na te denken. “Het moet niet altijd over mijn ziekte gaan.” Ze wil vooral worden gezien als een volwassen, slimme vrouw.

Mensen komen soms ongevraagd (maar wel met goede bedoelingen) met allerlei alternatieve therapieën en behandelingen op de proppen. “Daar ben ik niet zo van…” Ook vindt ze het niet fijn als anderen haar pijn proberen te relativeren met zinnen als ‘God geeft je wat je kunt dragen’.

Zij zijn licht

Gelukkig is er zéker ook licht in het leven van Esther. Haar man, dochter en moeder zijn degenen die het dichtst bij haar staan. Op de vraag ‘wie is licht voor jou?’ is het antwoord duidelijk: zij zijn haar nummer één! Hun behulpzaamheid en steun zijn misschien wel het grootste licht in haar leven.

Genieten van het praatje in de bus 

Daarnaast heeft Esther een kleine groep vrienden en familie waar ze veel contact meeheeft. De warmte en gezelligheid die ze van hen ontvangt betekenen veel voor haar.

Ze geniet ook van casual contact met anderen: een praatje in de bus of een kopje koffie na het sporten. En het vrolijkt Esther op als ze iets heeft om naar uit te kijken: een etentje, een weekendje weg of bijvoorbeeld de feestdagen. Ze maakt bewust tijd om te genieten.

Bidden om kracht, niet om genezing

Naast de lieve mensen om haar heen bouwt Esther ook op God. Ze haalt kracht uit gebed en vindt hierin rust. “Ik bid niet om genezing, maar om kracht” vertelt Esther me. Ze gelooft dat God haar deze ziekte heeft gegeven om te dragen en ze wil dit zo dapper en blijmoedig mogelijk doen.

Ook de Bijbel geeft perspectief. Esther haalt hier veel wijsheid en waarheid uit; bovenal leert ze van de Bijbel waar het écht om draait in het leven. Dit geeft inzicht en toekomstperspectief in een tijd waarin veel draait om uiterlijke zaken.

Tel je zegeningen 

Als Esther soms worstelt met duisternis in haar leven weet zij toch het licht weer te zien, vooral door haar zegeningen te tellen! Ze denkt aan vrouwen die het zwaar hebben, die bijvoorbeeld geen maaltijd of medische kosten kunnen betalen voor hun kind, en dan beseft ze hoe rijk ze is! En wanneer ze dan een kopje koffie drinkt met haar moeder of iets leuks gaat doen met haar man en dochter, dan fleurt ze weer op.

Ga met God en Hij zal met je zijn!

Tot vraag ik Esther wat zij de Lume-lezeressen wil meegeven. Daarop antwoordt ze met deze mooie wijsheid: “Ga met God en Hij zal met je zijn!”

Wat leer jij uit het verhaal van Esther? Laat het weten in de reacties! En wil je die prachtige slotzin van Esther nog even laten bezinken, luister dan naar dit lied: https://www.youtube.com/watch?v=FxU67RMVRkQ&ab_channel=NederlandZingt

MS is een aandoening in de hersenen en het ruggenmerg, waarbij er op verschillende plekken ontstekingen ontstaan. Die ontstekingen zorgen ervoor dat de hersenen sommige functies niet goed kunnen uitvoeren. Je kunt daardoor allerlei klachten krijgen, bijvoorbeeld bij het zien, bewegen of praten. De klachten kunnen erg uiteenlopen, maar bijna alle patiënten met MS zijn vaak erg moe.
Bron: www.hersenstichting.nl

PS: Kirsten sprak ook met Lieke, zij heeft last van psychische moeite. In deze blog deelt ze hoe je voor hen licht kan zijn.