'Hoe ik mezelf spiegel aan de Bijbel? Door me telkens te laten verrassen door het grote liefdesverhaal van God aan ons!'

“Ooit leerde ik bij een Bijbelstudiedag: als je echt even niet meer weet wat je moet lezen, ga dan het leven van David bestuderen. Deze man staat zo dicht bij ons eigen leven, dat het niet anders kan dan dat het je bemoedigt en dat God gaat spreken.  Deze tip nam ik maar al te graag ter harte en wat bleek? Het werkte!

Doordrongen van de Geest

We komen David voor het eerst tegen in 1 Samuel 16, waar hij als herdersjongen nog achter de schapen staat, als hij daar vandaan wordt getrokken door zijn broers – die dat overigens niet van harte deden. De profeet  Samuel heeft van God gehoord dat hij David moet zalven. Op dat moment is het voor David totaal nog niet duidelijk waarom dat nodig is. Er wordt in de Bijbel ook geen tekst en uitleg gegeven door Samuel. Gewoon een plens olie over dat hoofd en weer door….. Toch staat er een heel bijzonder klein zinnetje in die tekst: Van toen af aan was David doordrongen van de Geest van Heer. (1 Sam. 16: 13 NBV).

Roerige jaren

De Geest van God, die we later in het Nieuwe Testament leren kennen als de Heilige Geest, leefde in David. Sterker nog, David was ervan doordrongen. Wat een power! Die kracht zal hij in het vervolg van zijn leven hard nodig hebben. We lezen verder over Davids opkomst aan het hof van koning Saul en zijn vriendschap met Jonathan. Daarna moet hij vluchten voor Saul en later wordt hij als koning aangesteld. Zijn roerige jaren als koning eindigen in het Bijbelboek 1 Koningen 2.

Telkens weer verbonden met God

Als je het verhaal zo doorleest, lijkt het net een soap. Alles komt voorbij: liefde, passie, groei en overwinning, maar ook jaloezie, overspel en diepe spijt. Bedrog, heulen met de vijand, moord, wraak, en verlating, alles trekt in hoog tempo als een schouwspel aan ons voorbij. Het mooie is, dat tussen al die hoogte- en dieptepunten door, David altijd terugkeert naar God. Altijd opent hij opnieuw zijn hart voor liefde, genade en vrede die alleen God kan geven, in goede en in slechte tijden. De meeste psalmen zijn van zijn hand en daarin zoekt hij telkens weer de verbinding met God, zijn maker, en met de Geest waarmee hij doordrongen was.

Terug naar Jezus

Het leven van David en zijn psalmen zijn voor mij telkens weer een reminder om terug te keren naar de Bron. Terug naar Jezus. Hij is altijd goed, ook als mijn omstandigheden dat niet zijn. Dat is ten diepste de les die ik leer van het leven van David.

Geslachtslijn van Jezus

En dan, als bonus,  is daar ineens het eerste hoofdstuk van het Bijbelboek Matteüs. Daar lezen we de geslachtslijn van Jezus. Weet je nog, de hoer Rachab uit Jozua 2, die de spionnen van het volk van Israël onderdak bood en liet vluchten via haar raam? Zij is de moeder van Boaz. Boaz trouwde met die vreemdelinge, Ruth, die als Moabitische helemaal onderaan op de sociale ladder stond. Boaz en Ruth zijn de grootouders van David. David pikte de vrouw van Uria in en kreeg met haar twee zonen. De eerste zoon overleed, maar de tweede zette zijn geslachtslijn voort, tot we uiteindelijk bij Jozef, de aardse vader van Jezus uitkomen.

Krachtig bewijs

Die geslachtslijn is alweer zo’n krachtig bewijs van Gods eeuwige trouw en goedheid. Hij laat Zich niet dwarsbomen door wat wij zondig of verkeerd zouden vinden. De Bijbel is daarmee één groot liefdesverhaal van Jezus aan ons. Het leven van David heeft daar veel concrete handvatten voor, maar de rest van de Bijbel heeft dat net zo goed. Hoe ik mezelf spiegel aan de Bijbel? Door me telkens te laten verrassen door het grote liefdesverhaal van God aan ons!

Leestip!

Kom je er alleen niet uit? Beth Moore schreef een prachtige studie over David: a Heart like His.