"“Ik wilde veranderen en dat vroeg om een hele bewuste keuze: durf ik het om achter Gods liefde en genade niet langer een ‘ja maar’ te plaatsen? Durf ik ook te geloven dat het anders kan zijn? Ik moest die keuze wel maken: ik was zó verkrampt en zó bang om niet goed genoeg te zijn… “ Foto's: Elisabeth Ismail

Het is misschien wel één van de meest populaire Bijbelteksten: ‘Jij bent kostbaar in Mijn ogen’, uit Jesaja 43:4. Ook Gabriëlle hoorde deze tekst in de kerk en op vrouwendagen vaak voorbij komen, maar echt landen deed ‘ie nooit. “Dit geldt niet voor mij dacht ik jarenlang. Ik was ervan overtuigd dat ik eerst aan allerlei voorwaarden moest voldoen voordat ik kostbaar kon zijn in Gods ogen. Als ik eerst maar gehoorzaam was of in mijn bestemming wandelde… dán was ik kostbaar. Nu weet ik dat ik een totaal verkeerd Godsbeeld had en dat ik jarenlang in angst voor God leefde.”

Ik moet God terugbetalen

Aan het woord is de goedlachse Gabriëlle Dik uit Voorthuizen, spreker, coach en schrijfster van de boeken ‘Jij bent het al’ en ‘Wie heeft jou dat verteld?’ Ze heeft het als haar persoonlijke missie gemaakt om vrouwen te bemoedigen met de boodschap ‘Je bént het al’. Een boodschap die ze zelf inmiddels volledig omarmd heeft, maar daar ging een lange weg aan vooraf. “Mijn onzekerheid en voortdurende twijfels over ‘doe ik het wel goed genoeg?’ hebben veel te maken met de start van mijn leven. Ik werd geboren met een hersenbeschadiging door een zuurstoftekort in de baarmoeder. Op een wonderlijke manier werd ik, toen ik één jaar was, hiervan genezen. Ik heb daarna altijd gedacht: ik moet God hiervoor terugbetalen. En ook: Hij heeft mij niet voor niets op aarde gezet, Hij heeft nog een doel met mij.”

Holle klank

In haar omgeving werd Gabriëlle vaak bevestigd in het idee dat God een plan heeft voor onze levens. “In de kerk en tijdens conferenties hoorde ik er vaak over: wat is Gods plan voor ons? Waarop ik dan dacht: als God mij heeft genezen, moet dat wel een heel speciaal plan zijn. Ik ervoer door deze gedachtes veel druk en angst: doe ik het wel goed, loop ik in mijn bestemming? Woorden zoals ‘Jij bent kostbaar’ kregen in die tijd voor mij zomaar een holle klank, want vanuit mijn verkeerde Godsbeeld dacht ik er vaak direct achteraan ‘Ja, maar…”

Ik doe het fout!

De onzekerheid van Gabriëlle groeide en ontwikkelde zich op een heftige manier. “Het ging ver. Zelfs op mijn trouwdag vloog het mij aan en had ik veel spanning: past dit huwelijk wel in Gods plan… moet ik niet de zending ingaan? Ook tijdens vakanties speelde het vaak erg op. Als ik tot rust kwam, was ik veel aan het huilen en kon ik alleen maar denken: ik doe het fout!  Op een gegeven moment kwam ik op een punt: dit trek ik niet meer, ik moet er iets aan doen. Ik besloot naar een angstcoach te gaan. Zij was heel duidelijk: ‘Ik kan je niet helpen als jij je gedachtes niet verandert.’” De coach gaf Gabriëlle het advies om een hersenscan in het boek ‘Gebruik je hersenen’ van Caroline Leaf eens te bekijken. Gabriëlle: “Ik zag daarop wat negatieve gedachten letterlijk met je brein doen. Ze creëren een soort zwarte boompjes in je brein en vergiftigen zo, als het ware, je brein. En dat heeft weer impact op je lijf. Tjonge… toen ik me daarvan bewust werd… toen moest ik wel veranderen!”

Bewuste keuze

Gabriëlle besluit daarop heel bewust een knop om te zetten in haar denken: “Ik wilde veranderen en dat vroeg om een hele bewuste keuze: durf ik het om achter Gods liefde en genade niet langer een ‘ja maar’ te plaatsen? Durf ik ook te geloven dat het anders kan zijn? Ik moest die keuze wel maken: ik was zó verkrampt en zó bang om niet goed genoeg te zijn… In de Bijbel staat ‘Volmaakte liefde drijft alle angst uit’ (1 Johannes 4:18-19). Ik had zoveel angsten; ik zat blijkbaar niet op het juiste spoor. En ‘als Jezus vrijmaakt’ waar was die vrijheid dan? Ik wist dat er een keuze voor nodig was om te veranderen. Romeinen 12:2 zegt dat ook: ‘U moet uzelf niet aanpassen aan deze wereld, maar veranderen door uw gezindheid te vernieuwen, om zo te ontdekken wat God van u wil en wat goed, volmaakt en hem welgevallig is.’ Paulus spreekt hier over een bewuste keuze, een hervorming: dat is een actieve bezigheid, een keuze die je zelf moet maken om te kunnen veranderen.”

lume, dochters, gabrielle

Wat heb ik te verliezen?!

Zomaar je gedachtes aanpassen, bleek nog niet zo makkelijk. Gabriëlle: “Wat was dat spannend! Jarenlang dacht ik op een bepaalde manier over God en nu wilde ik mijn denken aanpassen. Ik riep het regelmatig uit naar God; ‘Help mij!’ Tegelijkertijd daagde ik mezelf uit om het ook wat luchtiger te bekijken; ‘Let’s give it a try. Wat heb ik te verliezen?’ Ik kocht boeken en luisterde naar heel veel preken en podcasts. Die vertelden mij het tegenovergestelde van wat ik geloofde en daagden mij uit om mijn Godsbeeld bij te stellen. Ik geloofde in een God die eiste, maar nu ontdekte ik dat ik meer Gods Vaderhart mocht gaan geloven. Om die boodschap binnen te laten, moest ik mezelf er echt toe zetten om met een open hart te lezen en te luisteren. Zodat ik tijdens het lezen of luisteren niet toch stiekem dacht ‘ja, maar….’ of ‘dit geldt niet voor mij.’ Ik leerde dat je echt de regie moet pakken over je eigen gedachtes. Dat je tegen zulke gedachtes zegt ‘Stop hier’ en dan bidt: vul met mij met Uw liefde. Alleen dan, en wanneer je jezelf durft te bevragen ‘Kan het anders zijn dan ik denk?’, dan kan de boodschap zakken naar je hart en kan er wat veranderen. Dat gebeurde bij mij. God raakte mij aan met Zijn liefde en dat was echt liefde die angst uitdrijft! Sindsdien geloof ik echt: ik bén kostbaar, ik bén geliefd.”

Wanneer gaan we nu eens opstaan als dochters van God?!

De gedachte dat Gods liefde voorwaardelijk is, heeft geen plek meer in het leven van Gabriëlle, toch hoort ze ‘em nog wel vaak terug in christelijk Nederland: “Ik ben daar echt allergisch voor. Weet je, God zegt tegen ons: ‘Jij bent een nieuwe schepping.’ Dat gaat dus ook over jou en mij! Het oude is voorbij gegaan, dus geen ‘ja maars’ meer! Durf je te leven vanuit het besef dat je een nieuwe schepping bent of draag je nog heel erg de schuld van je zonden? Als je leeft vanuit het besef ‘Ik ben een nieuwe schepping’ maakt dat al het verschil. Ja, ik maak fouten, maar ik keer me weer om naar Gods genade en ik bén een nieuwe schepping. Dat besef is bevrijdend. Anders blijven we altijd onzekere wezens. Ik denk wel eens: ‘Wanneer gaan we nu opstaan als dochters van God?!’ Wanneer komt dat moment dat we die angst loslaten?”

Typetjes

Vanuit mijn overtuiging ‘Je bént het al!’ heb ik bepaalde woorden uit mijn woordenboek gehaald, zoals het woord falen. Falen gaat over schuld, en geeft een rotgevoel. Als ik zo’n moment ervaar, ga ik naar God en zeg ik tegen Hem: ‘dank U wel dat er geen schuld meer is.’ Ik ben een nieuwe schepping! Die nieuwe waarheid mag je als vertrekpunt nemen en niet jouw schuld. Dat is een keuze: wat geloof je? Adam en Eva stonden voor diezelfde keuze, na het eten van de boom van goed en kwaad. Het mooie vind ik dat God ondanks Adams actie niet anders naar hem keek: de mens bleef onderdeel van zijn geliefde schepping. Maar bij Adam lag het anders: hij schaamde zich en ging anders naar zichzelf kijken. Ineens schaamde hij zich voor zijn naaktheid en hij verstopte zich. En dan stelt God hem een cruciale vraag: ‘Wie heeft je verteld dat je naakt bent?’ Niemand had Adam verteld dat hij naakt was…

Verstopt achter onze maskers

Dat is wat we vandaag de dag nog steeds doen: we schamen ons voor onszelf en verstoppen ons niet achter vijgenbladen, maar bijvoorbeeld achter een masker. We verbergen onze echte gevoelens en gedachtes en hopen dat we geliefd en geaccepteerd worden. In mijn nieuwe boek ‘Wie heeft je dat verteld?’ laat ik dit aan de hand van het persoonlijkheids-model het Enneagram zien. Tegelijkertijd laat ik zien hoe liefdevol God naar ons kijkt en hoe we hieruit kunnen stappen.”

Zo simpel?!

“Als ik spreek over Gods onvoor-waardelijke liefde zeggen mensen best vaak tegen mij: ‘Ik kan niet geloven dat het zo simpel is.’ Ja, en tegelijkertijd nee. Paulus kreeg diezelfde vraag: ‘Ik kan dus gewoon mijn leven leven, want er is toch genade?’. Maar als je je door God geliefd voelt dan wil je Hem juist heel graag volgen! Je bent immers een nieuwe schepping, een kind van God, heilig en rein! Om met de woorden van zangeres Sarah Kroger te spreken: laten we niet langer onze onzekerheid omarmen, maar Gods waarheid, namelijk dat je geliefd bent! Probeer het maar eens!”

Gabriëlle Dik-Agteres (52) is getrouwd en moeder van een 20-jarige zoon. In 2019 verscheen haar eerste boek ‘Je bent het al!’, waarop in 2023 een vervolg kwam: ‘Wie heeft je dat verteld?’. Gabriëlle spreekt, zingt en schrijft graag over thema’s als genade, identiteit en vrijheid. Ook organiseert ze jaarlijks vrouwenretraites over deze thema’s naar haar favoriete vakantieland Italië. Gabriëlle is ook presentatiecoach en communicatietrainer via haar eigen bureau Stagecall. www.gabrielledik.nl