"Elisabeth roept het uit: ‘De meest gezegende ben je van alle vrouwen, en gezegend is de vrucht van je schoot!’ Elisabeth zegent Maria...

Een bijzondere tijd

Zijn vrouw, Elisabeth, stamde af van Aäron. Beiden waren vrome en gelovige mensen, die zich strikt aan alle geboden en wetten van de Heer hielden. Ze hadden geen kinderen, want Elisabeth was onvruchtbaar, en beiden waren al op leeftijd.” Lukas 1:6-7 

Elisabeth is een unieke vrouw. Daar kwam ik achter toen ik het Bijbelverhaal las. Ze is getrouwd met een priester, die niet meer kan praten. Hij kon niet geloven dat Elisabeth zwanger zou worden. Daarom moet hij zwijgen gedurende de zwangerschap. Hoe zou Elisabeth gereageerd hebben toen hij thuiskwam? We weten het niet. We lezen alleen dat ze zich de eerste vijf maanden van haar zwangerschap terugtrok. Misschien wel om alles rustig te verwerken. Vroeger werd ze veracht door de mensen. Maar nu zal alles veranderen! Wat een bijzondere tijd voor haar. Een leven lang kan je geen kinderen krijgen en opeens word je zwanger!  

Elisabeth zegent

Dan komt het nichtje van Elisabeth binnen, Maria. Als ik Elisabeth was, had ik gelijk verteld over mijn bijzondere ervaringen. Maar dat doet Elisabeth niet… Ze wordt vervuld van de Heilige Geest. En ze beseft het: Maria is de moeder van de Messias! In plaats van over zichzelf te vertellen, stromen woorden van liefde naar Maria. Elisabeth roept het uit: ‘De meest gezegende ben je van alle vrouwen, en gezegend is de vrucht van je schoot! (…) Gelukkig is zij die geloofd heeft dat de woorden van de Heer in vervulling zullen gaan.’ Elisabeth zegent Maria. Ze bemoedigt haar jonge nichtje. 

Lume, vrouw, zwanger

"En ze beseft het: Maria is de moeder van de Messias!"

Eerlijkheid 

Wat is zegenen eigenlijk? De letterlijke betekenis is ‘welzeggen’. Het goede over iemand uitspreken. Klinkt dit bekend voor ons? Voor mij? Eum… *ongemakkelijke wegkijk* imoet eerlijk bekennen dat ik een jaloers type ben. Vooral richting vrouwen. Ik word zo onzeker van andermans geluk, dat ik vrouwen niet snel het goede wens. Herkenbaar? Laatst was een oude vriendin genomineerd voor iets cools. Iets wat ik ook wel zou willen. Ze vroeg me op haar te stemmen. Ik heb het niet gedaan. Ik was te veel gefocust op mezelf. Te veel gericht op mijn eigen verhaal. Maar zo is Elisabeth totaal niet.  

Bemoedigen is moeilijk

Elisabeth is één van de vrouwen uit het spel One Minute To Be It. Dit spel zit in de Lightswitchbox ‘Be the light’ van Lume. In One Minute To Be It worden 8 Bijbelse vrouwen uitgelicht, met hun taal van geloof delen. De taal van Elisabeth is: ‘I Encourage’. Bemoediging. Ik houd van bemoedigen. Vooral bij vriendinnen. Maar kan ik dat ook als ik jaloers ben? Ooit zei iemand tegen mij: ‘Als je bid voor de mensen die je niet mag, begin je hen vanzelf te waarderen.’ Ik geloof dat ook. Maar toch doe ik het niet vaak. Die eerste stap is zo vervelend! Want dan moet je het goede doen voor iemand die je het niet gunt. Dat is pijnlijk en confronterend.  

Elisabeth inspireert 

Maar Elisabeth moedigt mij daar wel toe aan. Zij begint niet over zichzelf. Ze zegent Maria. Ze roept het zelfs uit, staat er in de Bijbel. Zo blij is ze met het goede nieuws van Maria. En daarmee zegent ze mij ook. Ze inspireert mij om minder aan mezelf te denken, en meer liefde toe te laten. In 1 Petrus 3:9 staat: ‘Vergeld geen kwaad met kwaad, en als u wordt uitgescholden, scheld dan niet terug; zegen juist, opdat u ook zelf zegen ontvangt, want daartoe bent u geroepen.’ Ik neem me voor om meer te zegenen. En dat begint voor mij met bidden voor de vrouwen om mij heen. Bidden voor het goede voor alle vrouwen. Zodat ze schitteren, hoe klein mijn rol dan ook is. Ik ga voor een oprechte #girlssupportgirls. Jij ook? 

Waar inspireert Elisabeth jou toe? Wie kan jij tot zegen zijn?