"Deze Paasmorgen, zing ik het hardop uit: Jezus, U verdient alle glorie! Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet in haar macht gekregen!"

Wie heeft de overwinning behaald?
Wie heeft voor onze vrijheid betaald?
Uw kerk zingt: Jezus U verdient alle glorie!

Al zeker drie weken zingt het refrein uit het prachtige lied ‘Alle glorie’ van Reyer rond in mijn hart. En straks, bij het opstaan op Paasmorgen, zing ik het hardop uit: Jezus, U verdient alle glorie! Het is gebeurd: de Heer is waarlijk opgestaan. Of zoals Johannes 1 vers 4 zo beeldend zegt: ‘Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet in haar macht gekregen.’

Machtsspelletjes

Jezus’ overwinning op de dood, op de duisternis, maakt ál het verschil in ons leven hier en nu. Jezus’ opstanding leert ons dat het kwaad, de donkerte in de wereld, niet het laatste woord heeft! Dit houvast hebben we keihard nodig om overeind te blijven in deze wereld. Toch? Kijk maar om je heen… onze wereld is vol oorlog, honger, onrecht en machtspelletjes… En jouw wereld staat misschien wel bol van pijn en verdriet vanwege een intens gemis, je gezondheid of de diepe zorgen om familieleden of vrienden. Juist vandaag met Pasen zegt God tegen jou en mij: ‘Houd moed. Het goede overwint het kwaad! Altijd.’

In control? Afwezig bedoel je!

Ik wil me aan belofte vasthouden. Want als ik eerlijk ben zie ik dat in mijn eigen leven, of in de levens van de mensen om me heen, niet altijd even duidelijk. God in control? Hij voelt soms eerder afwezig. Wat mij dan helpt, is om even uit te zoomen, te kijken naar het grotere plaatje; dan ervaar ik ineens heel sterk dat God wel degelijk in control is. God die liefde IS. God die over zichzelf zegt: Ik BEN en Ik zal er ZIJN. Die dat bewees door zijn eigen Zoon naar de aarde te sturen, de dood in, voor jou en mij. Die God heeft het laatste woord, niet het kwaad!

Erfenis

Jezus rekende door zijn opstanding uit de dood af met het kwaad en zal dat opnieuw doen, als Hij terugkomt. Tot die tijd mogen we ons vasthouden aan zijn belofte. In de tekst van vandaag staan er maar liefst twee. In 1 Petrus 1 vers 4 en 5 lezen we: ‘Er wacht u, die vanwege uw geloof door Gods kracht wordt beschermd, in de hemel een onvergankelijke, ongerepte erfenis die nooit verwelkt. U ziet de redding tegemoet, die klaarligt om aan het einde van de tijd geopenbaard te worden.’ We worden beschermd door Gods kracht én er ligt een erfenis voor ons klaar. Voel je hoe groots dit is?! God zegt tegen ons: de pijn en het verdriet dat je nu in je leven ervaart, je hoeft ze niet op eigen kracht te dragen. Ik draag je. En voelt je last te zwaar? Weet dan dat er in de hemel een erfenis voor je klaarligt.

Glorieus

Het gaat zelfs nog verder dan dat… want in ons leven hier en nu mogen we ook al een voorschot ontvangen op die erfenis: de heilige Geest (lees Efeziërs 1 vers 13 en 14 er vandaag maar eens op na). Daarmee is het niet alleen God met ons, maar ook God in ons. Als je gelooft dat Jezus ook voor jou is opgestaan, leeft Hij in jou voort met zijn Heilige Geest. En kun je dus eigenlijk elke dag Pasen vieren. Geen dood, maar leven. Zoals Jezus zelf treffend zegt in Johannes 8:12: ‘Ik ben het licht voor de wereld. Wie mij volgt loopt nooit meer in de duisternis, maar heeft licht dat leven geeft.’ Wat een glorieuze boodschap is dat. Vrolijk Pasen!

Deze blog verschijnt ook als podcast in de serie ’40 dagen hier en nu’. Ga naar www.40dagenhierennu.nl voor meer info.