Zo merk ik in mijn eigen leven momenteel dat ik de les aan het leren ben om meer in het nu te zijn, meer te genieten van kleine dingen.

Ken je dat, dat als je net een nieuw woord hebt geleerd, je dat woord een dag later op de radio hoort? Zo werkt het ook met lessen die je van God kunt leren. Je focust je gedachten op een bepaald thema waar je meer over wilt leren en legt dat in Gods handen. En je zult zien…er komen dingen op je pad die je in een richting wijzen en die alles te maken hebben met dat thema. 

Zo merk ik in mijn eigen leven momenteel dat ik de les aan het leren ben om meer in het nu te zijn, meer te genieten van kleine dingen. Niet altijd bezig zijn met het volgende, of met grote dingen. Maar juist zien waar je van kunt genieten of wat je kunt betekenen in het kleine.  

God zien in je alledaagse leven 

Deze week kwamen er twee dingen op mijn pad terwijl ik deze ‘levenslesloop’ volg. Ik ben het boek Liturgie van het alledaagse (Tish Warren) aan het lezen. Hierin beschrijft zij hoe je in het leven van alledag, God kunt zien. Te beginnen bij het wakker worden, je bed opmaken, tanden poetsen.  

Ze schrijft: We staan ’s morgens niet blanco op. Wij zoeken onze weg in deze wereld niet vanuit het niets. We denken niet na over alles wat we die dag doen. We bewegen ons in patronen die door de tijd heen, dag na dag, ingesleten zijn. Deze gewoonten en gebruiken vormen onze liefde, onze verlangens en ten diepste wie we zijn en wie we aanbidden. 

Het begint klein 

In het alledaagse leven, in het laken dat we openslaan als we uit bed stappen, in de dagelijkse routines zoals je mail checken of je tanden poetsen… ze bieden allemaal mogelijkheden om God te eren. Om te beseffen waar je je hart op hebt gericht.  

Het tweede dat ik hierover hoorde, kwam tot me in de podcast Eerst dit van de EO en IZB (aanrader). Ook hierin ging het over dat juist in het kleine het mooie kan gebeuren.  

Het raakte me allemaal en langzamerhand ga ik zie welke les ik hieruit kan leren. En wat dit betekent voor hoe ik Licht wil en kan zijn. Zo vaak zoek ik het groots en ver. Maar waarom niet beginnen met iets kleins, dat zich op de drempel aandient….?  

Wat zit er in jouw dagelijkse routine waarmee jij licht kunt zijn? We zijn benieuwd; deel je reactie hieronder!