"Het heeft ons leven op zijn kop gezet. Voorgoed. We verruilden onze commerciële levens voor een leven met non-profits."

Praktisch in actie tijdens de 40 dagen tijd. Enthousiast stuurde ik een bericht aan Hagar en dacht na hoe ik vorm kon geven aan 40 tips om je geloof te delen op wijzijnlume.nl. Dat is alweer tien dagen geleden. Ik heb nog geen enkele van de veertig acties opgepakt.

Verontschuldigingen

Nice Wen – Share the Light! Net terug uit Iraq, druk bezig met opknappen van ons eigen huis, 40 jaar worden, een eigen bedrijf opzetten. Bizar hoe snel alle verontschuldigingen om de hoek komen kijken. Ik denk terug aan alweer 14 jaar geleden toen ik samen met manlief 40 dagen opzijzette. 40 dagen zetten we tijd opzij voor God, de Bijbel, het boek 40 doelgerichte dagen en voor elkaar. We vastten van TV en internet en maakten even geen andere afspraken na werktijd. Heel bewust namen we tijd, met elkaar om God te zoeken. Het was niet elke dag makkelijk. Het was vaak heel mooi. En het heeft ons leven op zijn kop gezet. Voorgoed. We verruilden onze commerciële levens voor een leven met non-profits. Inmiddels hebben we in vijf verschillende landen gewoond en gewerkt: actief om kwetsbare levens te dienen. Om licht te schijnen in de duisternis.

Verstrikt in de drukte van alledag

Soms kan een luisterend oor of het delen van een maaltijd al genoeg zijn. Een ander moment voel je alsof je niks te delen hebt en raak je verstrikt in de drukte van alledag. Zo nu en dan wordt de hulp je niet in dank afgenomen omdat men meer of iets anders verwacht. Op 14 maart vierde ik mijn veertigste verjaardag met familie en vrienden. Groot feest! Een schril contrast met de mensen uit Zuid Soedan en Iraq die we mochten ontmoeten en hun verjaardag veelal niet vieren omdat er niet zoveel te vieren valt. In de toespraak vertelde mijn man dat hij houdt van mijn enthousiasme, vrolijkheid en hoe ik anderen bemoedig. Daar was ik stil van. Wat een mooi compliment. Het zette me ook aan het denken. Hoe kan ik dat enthousiasme, die vrolijkheid die ik van God gekregen heb inzetten om anderen te helpen?

Elke dag opnieuw

Toen ik zelf in een donkere periode van mijn leven zat, de vrolijkheid en het enthousiasme ver te zoeken was, was het ’t licht, wat scheen in mensen om me heen, dat me weer uit dat duister trok. Mattheus 5:14-15 zegt dat je het licht van de wereld bent en dat je dit niet verborgen moet houden. Jij bent het licht in de wereld. Niet alleen tijdens de 40 dagen. Elke dag opnieuw kun je een glimlach uitdelen. Een schouder zijn. Een kaartje sturen. Het zit ‘m in de kleine dingen. En ben je nog niet begonnen? Dan start je toch gewoon vandaag? Share the light!