''Onlangs wist deze 70 jarige, overtuigd athëist, me echt diep te raken... met een flashmob...''

“Eén ding is duidelijk; God laat zich niet inperken door de vrije denkwijze van mensen. Hij gaf mensen de vrijheid om zelf te denken en van daaruit keuzes te maken. Maar dat belemmert Hem niet om door hen heen te werken wanneer het goed is voor anderen.

Kerkmuren

Recent mocht ik dat zelf ervaren. Als wijkverpleegkundige werk ik met allerlei type mensen. Woonachtig op de bible belt ga ik er vaak bij voorbaat al vanuit dat mijn cliënten de kerkmuren van de plaatselijke dorpskerk beter kennen dan de binnenmuren van hun eigen huis, maar in Epe blijkt die gedachte niets minder waar te zijn!

Bewondering

Zo kom ik al jaren bij een hele bijzondere vrouw. Gekluisterd aan een rolstoel door de ellende van MS gaat ze ondanks alles tevreden en vaak zelfs blijmoedig door het leven We hebben denk ik wel een bijzondere band, zij als rechtgeaarde atheïst met linksgeoriënteerde activistische neigingen en ik als struggelende leerling discipel van Jezus, niet wetende links of rechts te gaan. Ik bewonder haar omdat ze kan genieten van wat het leven haar nog biedt, hoe klein en minimaal dat voor velen van ons waarschijnlijk ook is. Klassieke muziek is haar grote liefde en inmiddels verdenk ik haar er stiekem van dat ze het plan heeft opgevat om mij als muzikale analfabeet nog wat bij te brengen. Iets dat mijn ouders in hun ouderlijke wijsheid destijds enigszins zijn vergeten. Het verschil tussen Bach, Mozart en Chopin ontgaat mij namelijk totaal en ook voor Mahler loop ik niet direct warm.

Geraakt

Maar ze boekt vooruitgang. Langzaam begin ik te leren wat ik mooi en niet mooi vind, kan ik geraakt worden door mooie liederen en melodieën. Maar onlangs wist ze me echt diep te raken en wel met een flashmob. Het begon al met de schok dat ik niet wist wat een flashmob was en dat ik dat dus nu van een 70-jarige vrouw moest leren! Ik opende de link en beluisterde de muziek. Onmiddellijk was er herkenning! Opwekking! Maar welke? Nu ben ik ook niet zo thuis in de Opwekking, dus het bewuste nummer had ik niet bepaald direct paraat! Maar ik herkende het. Dat was zeker! Maar hoe kon dat? Een opwekkingslied geschreven door een klassiek componist? En nu naar mij gemaild door een linksgeoriënteerde atheïst? Het begon allemaal wel heel wazig te worden. Ik besloot een google onderzoek te starten! Na even zoeken had ik de titel voor me: ‘Ik bouw op U (mijn schild en mijn verlosser)’.

Snikkend

Voor dat ik het wist, zat ik snikkend voor mijn laptop nogmaals te luisteren, want ik besefte, dit kan maar van één Iemand komen. God die mij ziet en hoort en die weet wat ik nu nodig heb! Eens te meer werd mij duidelijk dat Hij daarvoor geen braaf, hoog opgeleid, goed van de tongriem gesneden christenvrouw nodig had. God kiest zelf zijn mensen uit. Hij zet in wie op dat moment beschikbaar is en wil zijn, bewust of onbewust, met zijn of haar mogelijkheden en kwaliteiten.

Stop met je best doen

Misschien is dat voor sommigen onder ons ook wel teleurstellend! Je doet zo hard je best, werkt keihard om het in Gods ogen goed te doen. Ervaart vernedering, angst, onzekerheid, mislukking en dan nu dit! God zet een atheïst in! Die zonder dat ze het werkelijk door heeft de liefde en bemoediging van God verspreid! Ik besloot er maar mijn voordeel mee te doen. Voor mij was het weer een liefdevolle les: stop met je best doen! God zelf wil mij vernieuwen en dat kan zelfs gebeuren wanneer we daar niet om vragen.. Het mooiste voorbeeld uit de bijbel daarvan is Paulus die letterlijk door God bij zijn kladden werd gegrepen. God zelf zet de stappen. Hij doet iets aan mij, ik ben bemind! Gods Geest maakt mij nieuw en leert mij van Hem te houden en te verlangen om te werken voor Zijn koninkrijk. Daar zit niets in van mijzelf. Alleen een open hart dat verlangend is.

Wonderlijk

Ik mailde haar terug met de vraag, weet jij wel wat je mij gestuurd hebt? Ken je de inhoud van de tekst? Toen bleek dat ze precies wist wat ze me had gestuurd. Ze kende de inhoud en daarom stuurde ze het me. Wonderlijk…! Een atheïst met een open hart…  dat bleek voor God voldoende.

Heb jij ook wel eens een bemoediging ontvangen uit onverwachte hoek? Deel ‘em!