Ik vind het vervelend om te wachten. Jij ook?

“Wat doe jij vaak: gewoon wachten, afwachten of verwachten? In al deze versies van wachten geldt dat je geduld moet hebben. En geduld is wat ik in bepaalde situaties heel veel heb, engelengeduld zelfs. Maar meestal is geduld een afwezige in mijn leven. Ik houd meer van tempo maken. Ik haal mensen altijd in terwijl ik door het centrum van de stad loop. En als het even kan haal ik ook mensen in op de fiets of de snelweg (en ja, dan rijd ik meestal net iets boven de maximumsnelheid…).

Ergeren

Ik vind het vervelend om te wachten. Jij ook? Vooral wanneer je in de wacht wordt gezet, bijvoorbeeld bij de belastingdienst of een andere instantie of als je in de wachtkamer zit bij de dokter of de tandarts. Op zo’n moment erger je je vaak bont en blauw, want we hebben nog zoveel meer dingen op onze to-do-list, of we zitten in spanning voor wat komen gaat. Ook Advent is een tijd van wachten. Maar deze vorm van wachten is verrassend fijn!

Avontuur

Het woord Advent komt van het Latijn Adventus en betekent: Komst. Het woord Adventus komt weer van het woord Advenire uit het Latijn wat zowel komen als aankomen betekent. Ik moet hierbij direct denken aan het woord ‘Adventure’ in het Engels, dat hiervan afgeleid is. Zowel in het woord avontuur als in het woord verwachten zit actie. Zo zie ik ook deze tijd van wachten in de Adventsperiode: het is actief en verwachtingsvol uitzien naar een bijzonder avontuur… met Jezus!

Wachten is het antwoord

Onlangs las ik zo’n mooie zin die hieraan raakt: ‘Wachten is deel van het antwoord’. En zo is het ook: het hele leven is een opeenstapeling van wachten, met momenten van vreugde, verwondering en avonturen. Tegelijkertijd kijken we uit en gaan we op avontuur om God op aarde te ontmoeten, want in die ontmoeting ligt het antwoord. Want als we de vrede en hoop die Christus brengt ten volle willen begrijpen, moeten we geduldig zijn en afwachten. In het donker, in de stilte geduldig wachten tot het weer Licht wordt:

“We zijn al gered, ook al zien we dat nu nog niet. Toch vertrouwen we erop dat God ons de eeuwige redding zal geven. Als we het nu al konden zien, dan hoefden we er niet op te vertrouwen. Maar door vol te houden in deze moeilijke tijd, laten we zien dat echt op God vertrouwen.” (Romeinen 8:24-25)

Waar wacht jij hoopvol op? Breng het vandaag in gebed bij God.