Ik heb van tevoren vaak dat stemmetje in mijn hoofd: ‘wat nou als ik dichtklap en niks weet te zeggen?!’.

“Al een aantal jaren zet ik me in voor gebedsteams. In de kerk, in de studentenvereniging, tijdens een jeugdkamp, etc. Ik vind het belangrijk dat er een gebedsteam beschikbaar is. Soms is het fijn als iemand anders voor je bidt, bijvoorbeeld omdat je zelf de woorden niet kan vinden. En ik denk dat iedereen wel herkent dat het fijn is als iemand naar je luistert. En het is niet alleen fijn voor de ander! Ik vind het ontzettend bijzonder om God aan het werk te zien tijdens gebed, en dat voedt mijn geloof weer.

Té zware taak?

Ik geloof sterk in de kracht van gebed en het is ontzettend waardevol om voor elkaar te bidden… Maar eerlijk gezegd vind ik het soms best zwaar om in het gebedsteam te zitten. Het kost veel energie om steeds dienstbaar te zijn en je eigen gevoelens aan de kant te zetten. Het kan ook spannend zijn, omdat je niet weet welke verhalen je te horen krijgt. Ik heb van tevoren vaak dat stemmetje in mijn hoofd: ‘wat nou als ik dichtklap en niks weet te zeggen?!’. Ik vind het ook zwaar omdat je vaak klaar moet staan; het aantal mensen dat direct enthousiast is om plaats te nemen in een gebedsteam is vaak klein, dus ben je vaak aan de beurt. Niet te doen… toch?

Niet alleen

Inderdaad, als je al die nadelen leest, is dat in je eentje niet te doen. Maar het punt is: je hoeft het niet alleen te doen! Ik was lid van een gebedsteam op avonden dat ik moe, down, gestrest en zelfs ziek was… Maar al die keren kon ik toch iets betekenen voor de ander, omdat ik het niet alleen deed. Uiteindelijk sta ik daar niet te presteren; het is een prestatie van de Heilige Geest!

Gereedschap zijn

Ik bid altijd eerst voor mezelf als ik lid van het gebedsteam ben. Dat doe ik vanuit de gedachte dat ik eerst het lijntje met God moet openzetten, voordat ik een lijntje met de ander aanga. Dit doe ik omdat ik God nodig heb tijdens die momenten. Het zijn namelijk niet mijn woorden die ik uitspreek tijdens zo’n gebed, maar die van God. Want God weet wat diegene echt nodig heeft! Ik zie mezelf op die momenten als gereedschap dat God gebruikt om een ander op te bouwen. Belangrijk is: God doet het werk, niet ik.

Altijd iets te zeggen

Ik heb gemerkt dat ik op zulke momenten van gebed altijd iets te zeggen heb. Het gebed en gesprek komt altijd goed, hoe slecht ik me ook voel. Hierin merk ik dat God met mij meegaat. Ik hoef me geen zorgen te maken over wat ik moet zeggen, want de Heilige Geest geeft mij de woorden. En zo mag ik dienstbaar zijn; zo kan ik het volhouden! Want ik word gedragen in de taken die ik voor God mag doen.

Hij draagt je

Nu hoeft natuurlijk niet iedereen in het gebedsteam te gaan, we hebben allemaal verschillende talenten… En als je wel in het gebedsteam gaat, mag je ook je grenzen aangeven als je te moe, druk of ziek bent. Maar weet dat welke taak jij ook aangaat, als je het voor en met God doet, dan komt het goed. Hij draagt je.

Waarin kun jij gereedschap zijn voor God?