De afgelopen tijd is de worsteling met mijn zelfbeeld weer intenser geworden. “Het gevoel van niet goed genoeg zijn, niet mooi genoeg zijn en niet liefdevol genoeg zijn spoelt in golven over mij heen.”

“Het gevoel van niet goed genoeg zijn, niet mooi genoeg zijn en niet liefdevol genoeg zijn spoelt in golven over mij heen.”

Hart op slot

De kloof tussen mijn hoofd en mijn hart kan bijna niet groter zijn. Ik weet dat ik geliefd en waardevol ben. Diep van binnen weet ik dat het echt zo is. Maar weten alleen brengt mij niet zoveel vrede en rust. De rust die ik nodig heb in mijn hart lijkt daar maar niet aan te kunnen komen. Van alles waar je over waakt, waak over vooral over je hart, het is de bron van je leven’ staat er in Spreuken 4:23. Deze tekst verwoordt het zo goed. Zolang mijn hart op slot zit, zit een deel van mijn leven ook op slot. De troostende kennis en de liefdevolle woorden van Jezus hebben geen landingsplek en ketsen af rondom de muur van mijn hart.

Worsteling

De afgelopen tijd is de worsteling met mijn zelfbeeld weer intenser geworden. Het gevoel van niet goed genoeg zijn, niet mooi genoeg zijn en niet liefdevol genoeg zijn spoelt in golven over mij heen. Om mij vervolgens verlamd en alleen achter te laten. Ergens diep van binnen realiseer ik mij dat dit niet is hoe ik gemaakt ben en dit niet de waarheid over mijzelf is.

Gods waarheid

Daarom ga ik op zoek naar de waarheid, Gods waarheid. Ik spreek met een vriendin af en deel iets van mijn worsteling en dat lucht op. Door het te delen breng ik de leugens over mijzelf aan het licht. De Geest van waarheid krijgt een kans om mijn leugens weg te nemen en in te ruilen voor Zijn waarheid over mij. ‘Ik ben erbij Evie, ik sta naast je, je bent niet alleen’. Deze woorden neem ik mee uit het gesprek.

Geopend hart

Daarnaast ga ik ook op zoek naar een manier om mijn hart weer te openen. Inmiddels weet ik dat opgekropt verdriet en pijn vaak de oorzaak zijn van mijn afgesloten hart. Die emoties moeten eruit en bij God kan ik hiervoor altijd terecht. Daarom besluit ik om te gaan wandelen en stort ik alles uit bij God. Op dat moment laat ik de tranen toe en spreek ik mijn teleurstellingen en boosheid uit naar God. De muur die om mijn hart zit, brokkelt langzaam af. De straaltjes van Gods licht dringen zich door de gaten in de muur heen naar binnen. In Jesaja 43:4 staat: Jij bent zo kostbaar in mijn ogen, zo waardevol en Ik houd zoveel van je dat ik de mensheid geef ik ruil voor jou, ja alle volken om jou te behouden. De context laat ik even zitten voor wat het is, want deze woorden komen binnen en landen in mijn hart.

Verandering

Stukje bij beetje merk ik dat mijn gesloten hart zich weer opent en mijn zelfbeeld veranderd. Gods waarheid krijgt weer opnieuw leven in mij. Dit proces blijf ik voorlopig herhalen, ik blijf geloven en ik houd vol. Door deze lessen hoop ik dat je opnieuw in beweging durft te komen en in Gods waarheid durft te gaan staan.

Waar heb jij Gods waarheid over nodig?