"Op die vroege morgen, terwijl de zon opkomt, moet ik terugdenken aan de Bijbeltekst uit ons dagboekje, die we de avond ervoor lazen: Psalm 16."

Het is rond vijf uur ’s ochtends wanneer ik wakker word. Ik blijf in bed liggen en wacht geduldig op wat komen gaat. In de verte hoor ik het al, het is een aankondiging. Vogels fluiten in de verte en, ja hoor, daar is “onze” merel! Hij zingt uit volle borst als in een koor, in wisselzang met andere vogels. Een prachtige aankondiging voor het komende Licht. En zodra de zon zich een stukje laat zien, zijn ze allemaal weer stil. De dag is echt begonnen.

Je nieren?!

Op die vroege morgen moet ik terugdenken aan de Bijbeltekst uit ons dagboekje, die we de avond ervoor lazen. En ineens beleef ik een àha momentje, alsof de puzzelstukjes op hun plek vallen. We lazen een Psalm van David; Psalm 16. In die psalm staat een stukje over God; dat Hij ‘s nachts je nieren onderwijst. Terwijl ik dat las, keek ik naar mijn beide puberdochters en, die trokken een raar gezicht. Ik snapte ze wel, ik vond het ook gek in de oren klinken.

Diepere betekenis

Maar ons dagboekje gaf er een uitleg bij: Als er in de Bijbel over nieren wordt gesproken, dan gaat het vaak niet alleen over de organen, maar schuilt er ook een diepere betekenis in  De nieren worden genoemd wanneer het over het diepst, meest innerlijke van de mens gaat, dus eigenlijk wie je echt als persoon bent, je ziel zeg maar. En opeen begrijp ik ook Psalm 139 beter wanneer het gaat over “U was het die mijn nieren vormde, die mij weefde in de moederschoot“.

Fluistering

In Psalm 16 gaat het over ’s nachts onderwijzen van de nieren. Als je slaapt, gebeurt er heel veel; dan fluistert God je van alles in het oor, dingen die je, als mens beter en meer jezelf maken. Bij mij speelt dat momenteel ook; dromen die betekenis krijgen, puzzelstukjes die op hun plek lijken te vallen. Een fluistering van God zodat je steeds meer de mens wordt die hij vanaf het begin van je leven voor ogen had. De mens die je hoort te zijn.

Mooi hoe je op zo’n vroege morgen opeens Het Licht kan zien.  Wanneer had jij zo’n moment in het leven dat God jou het licht liet zien?