"Eigenlijk is luisteren een gratis cadeautje, een moment van oprechte aandacht voor de ander...!"

Maar eerst: waarom luisteren? Wat is het belang van luisteren naar God en de ander? Tijdens deze Lume Connects meeting werd deze vraag ook gesteld.

Gratis cadeautje!

Al snel kwamen de vrouwen tot de conclusie dat we vaak vergeten te luisteren; er zijn veel afleidingen en soms stellen we (te)veel vragen. Maar eigenlijk is luisteren een gratis cadeautje, een moment van oprechte aandacht voor de ander, wat zo gewaardeerd wordt als je het weggeeft! Door alle afleidingen is het soms moeilijk te focussen… Maar als je dat lukt en je echt aandacht voor iemand hebt, dan kun je door te luisteren laten zien dat je er voor diegene wilt zijn. Luisteren is een noodzaak als je iemand oprecht wil begrijpen; een noodzaak voor empathie!

Stem van God

Er kwam ook een andere manier van luisteren ter sprake: luisteren naar de stem van God! Het kan nog moeilijker zijn om tijd te maken om dat te doen. Vaak besteden wij in gebed vooral tijd aan ons wensenlijstje, in plaats van God te vragen om ons Zijn plan met ons te openbaren. Hoe mooi zou het zijn als we leren meer te focussen op wat God ons wil openbaren?!

Hoe kunnen we groeien in het luisteren? Deze 5 tips willen de buitenlandse Lume-vrouwen jou graag meegeven om te groeien in het luisteren naar God en/of de ander:

1) Creëer momenten om God te vragen om leiding

Als je Gods stem wilt verstaan, moet je actief hiernaar op zoek gaan! Zorg voor verschillende momenten tijdens een dag waarin jij even stilstaat. Kom bij God in die momenten en vraag Hem om Zijn leiding.

2) Neem de tijd om te luisteren naar God, ook via wegen die je misschien niet verwacht

Nadat je God hebt gevraagd om leiding, moet je je ogen en oren openhouden om Zijn boodschap te verstaan. God kan via vele wegen communiceren; misschien door een gedachte, door een gesprek met een ander, door een verandering in omstandigheden, etc. Soms weten we niet hoe God ons iets laat weten, dus wees hier alert op! Wees ontvankelijk voor wat God tegen jou wil zeggen, via welke weg dan ook.

3) Wees nieuwsgierig! 

Met een nieuwsgierige houding in een gesprek kun je ver komen! Stel open vragen en laat je verbazen. Misschien ontstaat er onverwachts wel een diepere connectie tussen jou en de ander!

4) Laat je planning los 

Leef jij naar je strakke planning? Durf je dit los te laten? Geef je tijd aan God! Besteed je tijd slim, want het is Gods tijd! Wanneer je je hiervan bewust bent kun je meer tijd maken om te luisteren naar God en je naasten.

5) Maak tijd vrij om te focussen in een gesprek

Gun jezelf (en de ander) de tijd en ruimte om echt te focussen in een gesprek. Luister naar details, maak oogcontact en neem een actieve houding aan.

Challenge

Ik daag je uit om te gaan luisteren! Welke bovenstaande tip(s) kun jij vandaag nog toepassen? Misschien kun jij vandaag een licht voor iemand zijn door oprecht te luisteren! Of misschien mag jij vandaag naar God luisteren en laat Hij jou zien hoe jij een licht mag zijn!

Succes lieve vrouwen, be the light!