"Mijn jongste dochter van 7 vond het ‘allemaal naar en ze werd er verdrietig van’. Ze bedacht daarom een spelletje: ‘Ik ga op de vlucht en ik neem mee…’

Vermoedelijk verging het jullie in de afgelopen periode niet veel anders dan mij: het nieuws volgen over de oorlog in de Oekraïne. Ook in ons gezin, inclusief gezinsapp, was het een terugkerend onderwerp van gesprek. We vroegen ons af hoe het zou zijn om te moeten vechten voor je land of juist te vluchten uit je land.

Knuffelbeer

Mijn jongste dochter van 7 vond het ‘allemaal naar en ze werd er verdrietig van’ en bedacht daarom een spelletje: ‘Ik ga op de vlucht en ik neem mee…’. Steeds moest iemand iets nieuws bedenken wat hij of zij mee zou nemen als we moesten vluchten. Een tandenborstel, een warme sjaal, een zaklamp, een knuffelbeer en iedereen mocht een telefoon meenemen. Ook kwam er een lijstje met dingen die we nog moesten kopen, omdat we dat niet in huis hadden: een boot (want ja, zelfs een zevenjarige kan bedenken dat je vanuit Nederland niet zo heel veel kanten op kunt), een geweer (om de Russen neer te schieten) en een waterfilter.

Zombies

Als laatste op de lijst nam ze haar mama mee en haar zus. De broers en papa moesten achterblijven, want die moesten vechten voor ons land. Zoon 1 dacht dat hij te slechte ogen had, maar wellicht wel in de computer hackploeg zou kunnen dienen. Zoon 2 legde uit hoe je molotovcocktails kunt maken (iets met piepschuim en benzine in een bierflesje). Zoon 3 vroeg zich af of je er iets aan had als je tig Netflix series over zombies had gezien. Mogelijk lijken Russen daarop? Schoondochter vroeg of zij ook moest vechten en we bespraken de dienstplicht in ons land.

Feest en oorlog

Het app gesprek viel langzaam stil tot er een carnavalsfoto werd gedeeld uit Maastricht, want als je daar nét woont, dan moet je carnaval een keer meemaken. Ook op de NOS app stond het onder elkaar: een lange lijst berichten over Oekraïne en een kort berichtje over het carnaval plus wat voetbaluitslagen. Het lijkt raar: feest, sport en oorlog op één pagina, maar is dat niet de werkelijkheid? Een vrouw in Kiev zei: ‘Ik had vorig weekend niet kunnen verzinnen dat ik nu molotovcocktails zou maken’. Het bestaat naast elkaar: vreugde en verdriet, hoop en wanhoop, vrede en oorlog, vluchten of vechten. Ook in onze gezinsapp. Niet veel later komt er een nieuw bericht binnen: het lied ‘Toekomst vol hoop’ van Sela. Inclusief smileys en regenbogen: het teken van hoop

Zwartste nacht

Er is een toekomst vol van hoop… ook al lijkt het nu de zwartste nacht:

In de nacht van strijd en zorgen
Kijken wij naar U omhoog
Biddend om een nieuwe morgen
Om een toekomst vol van hoop

Ook al zijn er duizend vragen
Al begrijpen wij U niet
U blijft ons met liefde dragen
U die alles overziet

U geeft een toekomst vol van hoop
Dat heeft U aan ons beloofd
Niemand anders, U alleen
Leidt ons door dit leven heen

Deze blog is een gastblog. Sandra Vogd is werkzaam bij ZOA, getrouwd en moeder van 5 kinderen (3 jongens: 24, 22 en 18 jaar en 2 meisjes: 17 en 7 jaar).