"De afgelopen 2 jaar had ik een burn-out. In die periode kende ik ontzettend veel zwarte dagen. Gods licht zien? Hoe dan?!

“Ken je dat gevoel, dat het goed met je gaat, het leven je toelacht, alles er zonnig uitziet? Op dit soort dagen kun je wel 10.000 redenen tot dankbaarheid bedenken.

Ken je dat gevoel, dat alles zwaar voelt, niets lijkt te lukken, en dat dit je dag beheerst? Dankbaarheid is dan meestal niet het eerste wat in je opkomt. En toch roept God je op om ALTIJD dankbaar te zijn. Dus ook JUIST op deze dagen.

Beschermen

Maar waarom? Filippenzen 4:6-7 geeft hier antwoord op: Dank Hem voor alles. DAN zal de vrede van God jullie hart en jullie gedachten beschermen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken bevestigen dit principe. Dankbaarheid maakt je gelukkiger. Je ervaart minder stress, slaapt dieper en het verbetert je gezondheid.

Zwarte dagen en toch dankbaar

De afgelopen 2 jaar had ik een burn-out. In die periode kende ik ontzettend veel zwarte dagen. Op deze dagen koos ik ervoor om 5 dingen op te schrijven waar ik dankbaar voor was. En om God daarna te danken. En dat waren soms de meest voordehand liggende dingen: Een dak boven mijn hoofd, voldoende te eten, de zon die scheen, een leuk appje van iemand. Dit hielp me om de dag door te komen. Blijkbaar was niet alles zwaar en moeilijk, er waren 5 dingen die dag om dankbaar voor te zijn.

Onderhoud je dankbaarheid

In de Message vertaling staat zo mooi: Cultivate thankfulness (Kol 3:17). Cultivate betekent ‘bebouwen’ & ‘met zorg onderhouden’. Dankbaarheid komt je dus niet zomaar aanwaaien. Het is iets wat je jezelf kan aanleren, een mindset, een skill. En dan belooft God Zijn vrede aan je te geven. Niet omdat je omstandigheden zijn veranderd, maar omdat jij je er niet meer door laat leiden. Jij bent anders gaan kijken!

Waar ben jij vandaag dankbaar voor?