Als het heel donker is in je leven, kun je soms het vertrouwen verliezen in alles. Dan kun je denken: dit wordt nooit meer beter

Buiten valt de regen met bakken uit de lucht. De dampende kop thee staat naast mij en voor de gezelligheid heb ik kaarsen aangestoken. Het is winter. Nu de dagen korter zijn besef ik nog meer hoe belangrijk het is dat het weer licht wordt. Letterlijk om je te motiveren om op te staan, maar ook om de schaduwkanten van je leven te beschijnen.

Waarom-vragen

Er zijn momenten in mijn leven geweest dat het akelig donker was en ik het licht niet zag of kon vinden. Herken je dat? Ben jij ook wel eens vastgelopen met al je waarom-vragen? Waarom is de persoon waarvan ik veel houd ziek? Waarom ben ik nog alleen? Waarom lukt het niet op mijn werk? Waarom word ik gepest? Waarom krijg ik geen grip op mijn leven? Waarom overkomt mij dit? Vul je eigen waarom-vraag in, en het is niet moeilijk om je voor te stellen dat je volledig kunt verdwijnen in je sombere gedachten.

Machteloosheid een plek geven

Een aantal jaar geleden werd ik geconfronteerd met een groot verlies. Ik voelde mij zo hulpeloos en machteloos, en wilde graag iets doen. Totaal onverwachts ontving ik toen een mail van een kennis, met daarin een opname van een lezing. Ze schreef erbij: ‘Als je tijd hebt, dan moet je deze zeker luisteren.’ Het was een lezing over rouw, over het rouwproces en hoe dit werkt. Gefascineerd heb ik naar de lezing van professor Manu Keirse geluisterd. Het hielp mij om bepaalde zaken in perspectief te plaatsen en mijn machteloosheid een plek te geven.

“Zolang jij nog niet kunt geloven dat de zon weer in je leven gaat schijnen, zal ik het voor je doen.”

Eén zin uit de lezing is mij extra bijgebleven. Als het heel donker is in je leven, kun je soms het vertrouwen verliezen in alles. Dan kun je denken: ‘dit wordt nooit meer beter’. Daar ging deze zin over. Als ik iemand wil laten weten dat ik er voor hem of haar ben, maar ik kan de woorden er niet voor vinden, dan helpt mij die ene zin nog steeds. “Zolang jij nog niet kunt geloven dat de zon weer in je leven gaat schijnen, zal ik het voor je doen.”

Zijn licht schijnt en verwarmt

Wat een troostvolle gedachte om dat te mogen zeggen! Op deze manier kun je iemand tot grote steun zijn. Soms zijn woorden gewoonweg niet te vinden, maar kun je iemand wel vertrouwen bieden. Het geloofsvertrouwen, dat God altijd door alle barsten van het leven heen schijnt en verwarmt. Dat je dat stukje voor iemand mag overnemen, totdat hij of zij het zelf weer kan. God is er altijd bij. Zijn licht schijnt altijd en verwarmt altijd. Wij mogen dat met elkaar voor anderen doen. Doe je mee?