"Er zit een diep verlangen in mij, naar iemand dicht bij me, die me kent en inspireert. Iemand die met één blik genoeg weet en iemand die wijze woorden kan spreken in lastige situaties..."

“Veel dingen in mijn leven verlopen anders dan ik verwacht. Het overlijden van mijn moeder, nu twintig jaar geleden, is daar zo’n voorbeeld van. Niet alleen verloor ik als jongvolwassene een belangrijk ankerpunt in mijn leven, ook mijn voorbeeld en mijn veilige haven raakte ik kwijt. Hoewel er veel fantastische lieve mensen in mijn leven zijn gekomen (voor wie ik God erg dankbaar ben), niemand heeft de leegte die mijn moeder achterliet, helemaal kunnen vullen. Er is een leegte, meestal heel klein, soms wat groter.

Ineens mis ik mijn moeder

Onlangs kreeg ik het boek ‘Kijk ons leven’ uit de webshop van Wij Zijn Lume cadeau. Dit prachtige boek bevat verhalen van vrouwen uit alle tijden en streken, en de verhalen zijn een vaak een opbouwende spiegel voor me. Het meest werd ik geraakt door de verhalen van moeders die baden voor hun kinderen of de verhalen van jonge vrouwen die zich spiegelen aan hun oma. Tijdens het lezen besefte ik: ‘ik mis mijn moeder.’

Wijze woorden

Na zoveel lange jaren, loop ik natuurlijk keihard het risico om het beeld van mijn moeder te romantiseren en mooier te maken dan het is, maar toch. Er zit een diep verlangen in mij, naar iemand dicht bij me, die me kent en inspireert. Iemand die met één blik genoeg weet en iemand die wijze woorden kan spreken in lastige situaties.

Jezus vult alle gaten

Wat doe ik met dit gemis? Het ‘juiste’ antwoord is dat ik ermee naar Jezus ga en dat Hij alle gaten in mijn hart vult. Gelukkig is Jezus trouw en vult Hij inderdaad de gaten als ik bij Hem kom. Maar soms ga ik niet naar Hem toe. Dan is er gewoon verdriet en leegte, en voor een korte tijd is dat oké. Daarna zet ik mezelf weer aan om in actie te komen en de verbinding weer aan te gaan. Met mensen om mij heen en met Jezus. Het mooie is dat Jezus dan ook daar weer in kan komen werken. Ook dan is er vaak net die bemoediging of dat ene mooie lied.

De ultieme spiegel

Deze tijd van het jaar, met de feestdagen, onze trouwdag, rouwdag en moederdag, besef ik meer dan ooit, dat Jezus mijn ultieme spiegel is. Hij is degene die dicht bij me is, me kent en inspireert. Hij weet wat ik nodig heb voordat ik ben uitgesproken, en Hij is de bron van alle wijsheid. Hoeveel meer heb ik nog nodig?

Challenge

Voor wie kun jij deze maand een spiegel zijn en licht weerkaatsen? Ken jij iemand van wie je weet dat er een leegte in haar hart is? Een verlies of een onvervuld verlangen? Meestal kun je geen oplossing bieden en dat hoeft ook niet. Maar gewoon een berichtje ‘ik denk aan je en bid voor je’, kan al zoveel verschil maken.”

Evie schreef eerder een blog over een gat in haar hart door haar onvervulde kinderwens. Haar ervaringen leidden ertoe dat ze Roos in de Woestijn oprichtte:  een online ontmoetingsplaats voor vrouwen (en hun partners) die hun kinderwens niet vervuld zien gaan.