"Martha heeft niet door dat het feit dat ze zo druk is, haar afleidt van het uiteindelijke doel..."

Terwijl ik deze overdenking schrijf zit ik heerlijk in het zonnetje op een terras een broodje te eten. Zo aan het einde van de vakantie heb ik eindelijk de rust gevonden om iets op papier zetten. En plotseling besef ik mij, ik heb last van onbewuste excuses.

Synoniemen

Het woord excuses kennen we allemaal. Voor de duidelijkheid keek ik naar synoniemen voor het woord excuses. Een aantal van de woorden die op mijn scherm verschenen waren: verontschuldiging, uitvlucht, verdediging en smoes. Terwijl ik het rijtje door nam bekroop me de gedachte ‘heb ik daar echt last van?!’ en toen realiseerde ik me dat ik last heb van onbewuste excuses.

Niet de enige

Ik blijk niet de enige… God brengt een vrouw uit de Bijbel in mijn gedachten die daar misschien ook wel eens last van had. Haar naam is Martha. Misschien klinkt het bekende kinderliedje ‘Martha, Martha, altijd in de weer…’ wel door je hoofd. Bij mij tenminste wel. Het verhaal van Martha kun je lezen in Lucas 11: 38 – 42. Jezus komt bij Martha en haar familie op bezoek en wordt enorm gastvrij ontvangen. Echter, in vers 40 staat dat ze helemaal in beslag werd genomen door de zorg voor haar gasten.

“Martha, Martha…”

Zo begint het antwoord van Jezus wanneer Martha Hem er een beetje verontwaardigd op wijst dat haar zus Maria geen moer uitvoert en ‘alleen’ maar bij Jezus zit. Vol liefde zegt Hij:

“Martha, Martha, je bent zo bezorgd en je maakt je veel te druk. Er is maar één ding noodzakelijk. Maria heeft het beste deel gekozen, en dat zal haar niet worden ontnomen.” (Lucas 10 vers 41-42, NBV)

Martha heeft niet door dat het feit dat ze zo druk is, haar afleidt van het uiteindelijke doel. Hierdoor mist zij datgene wat volgens Jezus het beste deel is, en dat is simpelweg naar Hem luisteren.

stoel

"Noemt God ook jouw naam als Hij zegt ‘je bent zo bezorgd...'?

Heb jij het door?

Heb jij het door dat er misschien dingen in je leven zijn die een onbewust excuus zijn, of een onbewuste uitvlucht? Voor mij is het heel makkelijk om me te verstoppen achter datgene wat ik goed kan. Stel, ik ben heel goed in mensen dienen en ik zie iemand die een bemoedigend woord nodig heeft. Ik ben dan snel geneigd om toch daden te gebruiken in plaats van woorden. Hier wordt mijn talent, mijn excuus. Ik kan ook heel makkelijk denken ‘ik ben zo druk’. Mijn agenda wordt dan het excuus om niet af te spreken met die vriendin die een goed gesprek misschien wel nodig heeft. En hoe zit dat bij jou? Is er aankomende week een gaatje vrij in je agenda voor een onverwachtse ontmoeting? Of heb jij onbewust jezelf helemaal volgepland?

Niet fout

Begrijp me niet verkeerd. Gastvrij zijn zoals Martha dat deed, is een geweldig talent. Een volle agenda hebben, is soms onvermijdelijk en dienen is een gave van God. De vraag daarbij is of God hierdoor heen mag en kan werken of dat jij, net zoals Martha, er zelf volledig door in beslag wordt genomen. Noemt God ook jouw naam als Hij zegt ‘je bent zo bezorgd en je maakt je veel te druk’?

Groei

Martha is gegroeid, dat maak ik op uit Johannes 11: 21 – 28. Hier is Martha’s broer Lazarus overleden en is zij degene die Jezus volledig vertrouwt dat Hij een wonder zal verrichten. Martha ontving het inzicht hoe belangrijk het is om haar vertrouwen en tijd op Jezus te richten. We zien hier dat zij Maria gaat halen om haar ogen weer op Jezus te richten.

En nu jij

Jij kunt ook degene zijn die de ogen van de ander op Jezus richt. Hierin mag je samen met Jezus groeien en dat lukt het beste als je tijd met Hem doorbrengt. Misschien wil God je de aankomende week wel een onbewust excuus laten zien dat in jouw hart leeft. Voel je dan alsjeblieft niet schuldig dat je daar nooit eerder zicht op had! (Het is niet voor niets iets onbewusts 😉)

Geen verspilde tijd

Tijdens de vakantie ontdekte ik het volgende. Als ik het nodig heb om in een periode van rust, toch een gaatje voor rust te vinden, word ik geleefd door drukte. Ik moest rust plannen in een periode van rust. Gelukkig heeft God mij laten zien dat mijn onbewuste excuus dus drukte is. Nu ik er zicht op heb, kan ik er wat mee. Ik ga proberen me niet meer volledig te laten leiden door drukte. Om in plaats van als ik iemand op straat tegen kom te denken ‘doorlopen, want ik heb weinig tijd’, te denken ‘stil staan, Gods Liefde laten zien is geen verspilde tijd’.

Wat is jouw onbewuste excuus en hoe kan je hiermee aan de slag gaan? Deel je tips hieronder om zo ook andere vrouwen te inspireren.