"Soms is het leven gewoon rauw en dat mag benoemd worden! Dat mag er zijn!"

“De eerste maand van het nieuwe jaar is alweer voorbij. Net als vele anderen greep ik het nieuwe jaar aan om terug en vooruit te blikken. Ondanks de rollercoaster waar ik de afgelopen twee jaar in leefde, ben ik toch heel nieuwsgierig wat 2023 zal brengen.

Vragen

Zo aan het begin van dit nieuwe jaar heb ik wel wat vragen die ik aan God wil stellen: komen de wensen, waarvan ik geloof dat ze mij door U zijn ingegeven, dit jaar uit? Genees ik fysiek of kan ik, als dat niet zo is, krachtig volhouden? Kan ik mijzelf weer honderd procent geven aan mijn gezin, familie en vrienden? Kan ik weer werken komend jaar?

Hoorde ik niet blij te zijn?

In maart 2021 werd ik ziek. Ik was toen net een half jaar aan het werk bij mijn nieuwe werkgever, als persoonlijk begeleider GGZ. Het liep allemaal niet zoals verwacht en doordat ik ziek werd verloor ik mijn baan. Sindsdien zijn er veel oorzaken uitgesloten en diagnoses gesteld, maar er is ook nog onderzoek gaande. Tijdens de afgelopen feestdagen besefte ik ineens dat ik mij voor het tweede jaar op rij mentaal niet zo goed voelde. Hoorde ik juist rond de feestdagen niet blij te zijn? Mocht ik me op dat moment wel zo voelen; zo somber? Een dankbaar hart voor alles wat nog wél goed gaat, is toch veel meer op zijn plaats?

Ik stop de pijn liever weg

En daar begint het bagatelliseren van mijn eigen gevoel. Het wegstoppen van pijn die er niet mag zijn. Ondanks dat de momenten van dankbaarheid zeker aanwezig zijn, ervaar ik ook machteloosheid, verdriet en soms boosheid om alles wat er nu niet meer is. Geen boosheid naar God toe, maar om de situatie die soms zo uitzichtloos lijkt. Ik verlang juist zo naar hoop, naar meer licht! En op zo’n moment strek ik mij uit naar God. Heer, U weet alles!

Belofte

Op zo’n moment denk ik ook aan David en Sarah, uit de Bijbel. David die zo worstelde met zichzelf, die aanvechtingen had met Saul. David die door God gekozen was als koning over Israël, maar die moest wachten op Gods tijd. David die het uitriep naar God: “Hoelang nog Heer”? (Psalm 13). En Sarah… die zo graag zwanger wilde worden. Die moest toezien dat haar eigen man een zoon kreeg bij een andere vrouw. Die niet kon geloven dat God ook voor haar Zijn belofte zou nakomen. Maar God kwam Zijn belofte na! Op Zíjn tijd.

Gewoon rauw

Hoe bemoedigend is het om te weten dat Gods wegen vaststaan, ondanks alle moeite en pijn die er ook kunnen zijn. Soms is het leven gewoon rauw en dat mag benoemd worden! Dat mag er zijn! Ondanks alles mogen wij weten dat God ons ziet en dat Zijn plannen voor ons vaststaan.

Ik geef het over

Makkelijk? Nee, voor mij persoonlijk op dit moment niet. Maar met een zeker weten dat God weet wat het beste is, geef ik mijn pijn, samen met al mijn menselijk ongeduld, over aan Gods Licht Jezus Christus. Gods Zoon Die voor ons naar deze aarde kwam en die veel beter dan wij weet wat lijden is.

Zekerheid

Misschien ervaar je op dit moment geen persoonlijk lijden, maar ken je iemand die wel door een moeilijke periode gaat. Misschien lukt het je om een licht te zijn voor hem of haar. Maar misschien weet jij juist maar al te goed wat lijden is. Weet dan dat God erbij is. Dat Hij je ziet. Ondanks dat we het niet altijd zo ervaren, is dat een zekerheid waar we ons aan vast mogen houden! Houd vol!

Welke persoonlijke vragen heb jij voor dit jaar aan God?