"Uitstraling heeft dus effect! Dit zet mij ook stil bij de vraag: straal ik ook iets van mijn geloof uit?"

“Uitstraling: ik moet eerlijk zeggen dat ik een haat-liefdeverhouding heb met dit begrip. Ik denk namelijk dat ik al snel uitstraal hoe ik mij voel. Als ik bijvoorbeeld boos of verdrietig ben kun je dit aan mijn gezicht zien. Dit maakt het voor mij lastig om het te verbergen als ik ergens mee zit of me niet op mijn gemak voel, en dat kan soms lastig zijn…

Ik vind mezelf mooier

Maar ik zie ook de positieve kanten! Als ik me vrolijk voel straal ik dit namelijk ook uit! Als ik vrolijk ben en ik kijk in de spiegel, dan vind ik mezelf mooier en voel ik me zelfverzekerder. Ik merk ook dat ik op die dagen meer complimenten krijg; hierdoor merk ik dat anderen deze uitstraling ook zien!

Ik hoop het maar

Uitstraling heeft dus effect! Dit zet mij ook stil bij de vraag: straal ik ook iets van mijn geloof uit? Straal ik iets van Jezus uit? Ik geloof dat ik de Heilige Geest in mij heb en ik wil echt graag Jezus volgen in mijn leven… Maar komt dit ook over op de ander? Ik vind het moeilijk om hier een antwoord op te geven. Ik hou het maar op: ik hoop het wel.

Jouw binnenste

Zelf geloof ik dat Jezus volgen ten diepste ‘liefhebben’ betekent: het liefhebben van God, je naasten en jezelf. Daarom geloof ik dat Jezus’ liefde uitstralen ook alles te maken heeft met hoe ik anderen behandel. Maar als we het hebben over uitstraling dan gaat het om meer dan acties (bijvoorbeeld hoe je een ander behandelt). Je uitstraling wordt namelijk bepaald door je binnenste. Waar jij vol van bent, dat straal je uit!

Terug naar de bron!

Maar kun je dan ook invloed hebben op wat je uitstraalt?  Ik las een hoofdstuk uit een boek van Jos Douma, waarin hij schreef: ‘Hoe meer we kijken naar Jezus, des te meer zullen we lijken op Jezus. – We kunnen onszelf niet warm maken, maar we moeten ons warm laten maken door de stralende zon.’ (Douma, 2012). Zoals we bij Lume zouden zeggen: wij hebben de Bron van Licht nodig om zelf licht te zijn!

Effect op jouw uitstraling

Bij de Bron mogen we onszelf weer voeden; weer vol worden van Hem! En dat heeft uitwerking op hoe wij leven en wat wij uitstralen. Dé manier om Jezus’ liefde uit te stralen is dus om dichtbij Hem te leven! We stralen uit waar we vol van zijn; laten we ons dus steeds weer vullen met Zijn liefde!

Wat doe jij om vervuld te raken van Jezus’ liefde? Laat het weten in de comments!

Benieuwd naar wat Jos Douma nog meer te zeggen had? Lees het hele hoofdstuk hier!