"Waar ligt het antwoord voor al die zoekende tieners, die onzeker zijn over hun uiterlijk, zich geen houding weten tegenover leeftijdgenoten en die zich anders voordoen om erbij te horen?"

“Zo, even bijkomen hoor.” Mijn zoon (13) ploft neer op de bank en ik vang nog nét zijn verregende jas en schoenen op. Het is zondagavond en hij heeft jeugdkring gehad. De fietstocht van en naar van de kerk, door weer en wind, is voor hem altijd een dingetje. Daarom vraag ik voorzichtig: “Hoe was het?” Maar mijn bezorgdheid blijkt niet nodig, want hij antwoordt opgewekt: “Heel indrukwekkend mam. Het ging over hoe je naar jezelf mag kijken, ondanks hoe anderen naar jou kijken. Over vooroordelen en zelfvertrouwen.”

Onzeker en kwetsbaar

Zo, dat is nogal een onderwerp. Superbelangrijk voor een kind in de brugklas (tsja, voor welk kind niet, eigenlijk?) en ik ben blij dat dit in onze kerk wordt opgepakt. Want door mijn werk bij @youthforchristnl weet ik hoe ontzettend onzeker en kwetsbaar tieners en jongeren kunnen zijn. Hoe ze elkaar kunnen afbreken in de manier waarop ze soms met elkaar omgaan. Als een stevige basis ontbreekt, heeft een kind minder toekomstperspectief dan hij of zij nodig heeft. Die stevige basis is God. En laat de kerk daar nou nét verstand van hebben.

Vaderhart

God kijkt naar ons met Zijn hart. Zijn Vaderhart stroomt over van liefde voor al die prachtige schepselen die Hij heeft gemaakt. In het Bijbelboek Jesaja spreekt God Zijn volk toe met de woorden “Jij bent zo kostbaar in Mijn ogen, zo waardevol en Ik houd zoveel van je” (Jesaja 43:4) en die woorden gelden ook echt voor iedereen die zijn leven aan God geeft en bij Zijn volk wil horen. Dus ook voor al die zoekende tieners, die onzeker zijn over hun uiterlijk, zich geen houding weten tegenover leeftijdgenoten en die zich anders voordoen om erbij te horen. Ook tegen hen zegt de Vader: ‘Het maakt niet uit wat een ander van je vindt, Ik houd van je en dat is de basis waarop je je identiteit kunt bouwen.’

Het maakt geen bal uit

Terug naar het gesprekje met mijn zoon. “Kijk lieverd”, reageer ik op hem, “het is eigenlijk heel simpel. Je mag naar jezelf kijken zoals God naar jou kijkt. Hij heeft jou gemaakt precies zoals Hij dat graag wilde. Dus Hij vindt jou mooi en goed zoals je bent! Hij bekijkt jou met Zijn Vaderhart, en dat stroomt over van liefde. Als je dat onthoudt, maakt het geen bal uit wat een ander van je vindt.” “Precies mam”, zegt mijn zoon. Zijn blije gezicht verraadt dat hij zelfverzekerd aan de nieuwe schoolweek kan beginnen. En ik dank God in stilte voor het zaadje dat bij hem is geplant.

Ga God prijzen

Wil je lekker uit je dak gaan en God prijzen? Dit nummer gaat over het vinden van een stevige basis en het overboord gooien van je onzekerheid. Je bekijkt en beluistert hem hier! I Thank God (feat. Maverick City Music & UPPERROOM) | TRIBL