"Met mijn rijbewijs in the pocket ging ik die dag een stukje toeren in de auto van mijn vader. Daar gingen we, de parkeerplaats af en op naar de eerste rotonde! Je raadt het nooit; midden op de rotonde sloeg mijn auto af...!"

“Tijdens het autorijden en in het verkeer kan ik nogal ongeduldig zijn. Ik houd geen rekening met de situatie waarin iemand anders zit. Wanneer ik zie dat er een auto niet doorrijdt, dan verbaast het me niet als er een ouder persoon achter het stuur zit. Ik maakte eens de opmerking ‘Oudere mensen moeten gewoon niet meer rijden als dat niet goed gaat…’ Maar ook als het geen ouder persoon is en de rijstijl van diegene niet combineert met de mijne… vraag ik me wel eens af hoe diegene zijn of haar rijbewijs haalde.

Vrijuit

Ik baal wel eens van mijn gedrag in het verkeer. Het ontbreekt daarin nogal aan naastenliefde, besefte ik me onlangs. Dat kwam doordat ik terugdacht aan de dag waarop ik mijn rijbewijs ophaalde. Ik haalde mijn rijbewijs toen ik 17 was, bijna 18. Vanaf dat moment kon ik (bijna) vrijuit gaan en staan waar ik heen wilde. Heerlijk! Dat was ook de hoofdreden waarom ik zo vroeg al mijn rijbewijs wilde halen.

Paniek in het verkeer

Die dag liep ik trots met mijn rijbewijs in the pocket naar de auto. Ik mocht die dag meteen een stukje toeren en daarna van mijn vader terug naar huis rijden. Daar gingen we, de parkeerplaats af en op naar de eerste rotonde! Je raadt het nooit; midden op de rotonde sloeg mijn auto af! Daar stond ik dan… In paniek vroeg ik mijn vader wat ik moest doen. Terwijl ik in haast de auto weer opstartte, stond er een vrachtwagen te wachten. Heel geduldig bleef hij staan waar hij stond, de vrachtwagenchauffeur lachte en stak zijn hand op naar mij toen ik weer verder reed.

Met respect

Het geduld en de vriendelijkheid die van de man afstraalden waren bijzonder. Hij was aan het werk, wellicht met een tijdsschema en misschien had hij wel haast… Toch koos hij ervoor om rustig te blijven en mij de tijd te geven om de auto onder controle te krijgen. In een samenleving die draait om druk, drukker, drukst is dat eigenlijk best heel bijzonder! En zonder dat die beste man het misschien doorhad, leerde hij mij daarmee een les, besef ik nu.

Focus

Wat zegt de Bijbel ook alweer over naastenliefde? Heb je naaste lief zoals jezelf. Dus: Hoe wil ik behandeld worden op de weg? Met rust en respect. Wat moet ik dus doen? Geduld hebben en vriendelijk reageren. Wat is mijn plan? Voordat ik in de auto stap, wil ik bidden. Wanneer ik mij focus op Jezus in plaats van op de situatie, krijg ik vanzelf de rust die ik nodig heb. Het is dan net alsof ik het vanuit Gods perspectief mag bekijken en dat opent er zich een hele nieuwe wereld. Natuurlijk zal ik nog eens uit mijn slof schieten, maar ik weet dat ik daar vergeving voor mag vragen en het nogmaals mag proberen.

Waar ligt jouw uitdaging? Wanneer is jouw frustratie groter dan je naastenliefde? En als laatste wil ik je vragen; Hoe zorg je ervoor dat de liefde in jou groter is dan de situatie en frustratie?