"Ze kon ervan genieten als anderen genoten"

‘’We komen je nu ophalen, mama wil het ons persoonlijk vertellen’’ Dit bericht klonk door de telefoon op vrijdag 17 augustus 2018, terwijl ik zelf bezig was als vrijwilliger bij de jeugdweek vanuit onze Hervormde Kerk in Barneveld. Na een ritje naar het ziekenhuis en een emotioneel gesprek als gezin werd al snel duidelijk dat mijn moeder ongeneeslijk ziek was. Ze had darmkanker. In een heel korte tijd, waarin veel is besproken en veel is gebeurd, is mijn moeder 2,5 maand later overleden.

Verlaten

In deze ziekteperiode werd haar vaste vertrouwen in God duidelijk zichtbaar en merkbaar. Vanaf dag één legde zij zich er al bij neer dat ze ziek was en hoogst waarschijnlijk zou gaan overlijden. Ze vond het erg dat ze ons als gezin moest verlaten en dat haar kleinzoon, die in april was geboren, nooit zijn oma zou kennen. Dit kenmerkte haar ook. Ze had een groot hart voor andere mensen en kon zichzelf gemakkelijk op de achtergrond zetten. Ze kon ervan genieten als anderen genoten.

Kleine dingen

Niet alleen haar vaste vertrouwen in God inspireerde mij. Ook het kunnen genieten van de kleine dingen in het leven was voor haar erg belangrijk. Mijn moeder stopte met werken vanwege de kinderen. Later kon zij ook niet meer werken omdat ze vanuit haar jeugd een angst- en dwangstoornis ontwikkelde. Dit maakte het leven voor haar soms extra zwaar. Toch bleef zij genieten van de kleine dingen: een kopje koffie, het lezen van een boek, een mooie vogel of vlinder in de tuin en lekker eten koken.

Butterfly, Light, Example

" Het kunnen genieten van de kleine dingen in het leven was voor haar erg belangrijk '' 

Vraagtekens

Voor mijn moeder waren vlinders heel speciaal, vanwege de mooie betekenis van het proces waarbij een rups een vlinder wordt. De rups weet niet hoe het is om later een vlinder te zijn. Dit geldt ook voor het (geloofs)leven. Je weet nu nog niet hoe het later in je leven zal zijn. Maar des te meer weet je niet hoe het later in de hemel zal zijn, net als de rups niet weet dat hij later een vlinder is. Dit inspireerde mij. Na het overlijden van mijn moeder haalde ik mijn diploma en stond ik op een kruispunt van mijn leven met veel vraagtekens. In deze periode zit ik nog steeds. Toch houd ik mij elke keer deze vlinder voor ogen en kleur ik nu bij elk stapje dat ik zet, groot of klein, de vlinder steeds een beetje meer in. Om uiteindelijk weer een mooie vlinder te worden en een inspiratiebron te mogen zijn voor anderen, net als mijn moeder.

Over de moeder van Rosalie:
Jannet van der Kruijff, echtgenote van Evert en moeder van drie kinderen. Geboren op 10 augustus 1968 en overleden op 26 oktober 2018. Ooit begon ze in de thuiszorg, maar na de komst van haar kinderen, nam ze de volledige zorg van de kinderen en het huis op zich.