"Ik kan leven in het nu. Ik kan zeggen dat ik bang ben. Maar er is onder die angst een zekerheid..."

Geloven. Is dat niet ouderwets? De wetenschap heeft de wedstrijd al lang gewonnen toch? Waarom zou je geloven in iets dat niet bestaat? Ik herken deze vragen. Ik heb ze zelf ook. Ik weet soms echt niet waarom ik geloof. Maar op momenten als deze voel ik de essentie ervan. Er is een God die groter is dan het virus en die God zal er ook zijn na de dood. Dat is een bizar gevoel. Een gevoel van mysterie, maar ook zekerheid…

Immuniteit

Wetenschap en het geloof in God staan niet tegenover elkaar. Ze staan naast elkaar. Het geloof in een God betekent niet een ander leven. Want ook christenen leven met zwaartekracht. En ook christenen krijgen het corona-virus. Het is niet dat het geloof in God zorgt voor een immuniteit van het menselijk bestaan. Maar wat dan wel?

‘Alles komt goed’

Het geloof in het goddelijk bestaan. Dat ik weet dat er een God is, geeft mij hoop. Als alles wegvalt, is er nog iets wat niet wegvalt. Ik kan zeggen: ‘het komt goed’. Misschien niet in aardse begrippen. Misschien verlies ik alles en mezelf. Maar dan alsnog komt het goed. Want ook na de dood is God er. Niet dat ik daar veel aan denk. Dat hoeft namelijk niet. Want het komt toch wel goed.

Angst én zekerheid

Ik kan leven in het nu. Ik kan staan in deze crisis en hulp bieden aan mijn naaste. Ik kan zeggen dat ik bang ben. Maar er is onder die angst een zekerheid. Zekerheid dat het goed komt. Want naast al jouw aardse geluk, is er een hemels geluk. Er is een God die jou gemaakt heeft, en die jou niet zomaar laat verdwijnen na de dood. Er is een God die jou ziet, en die jou hoop wil geven. Want als alles wegvalt, is God er nog steeds. Hij wordt niet aangetast door het virus.

Verlangen

Wat doet het met je als je dit leest? Herken je het verlangen naar zekerheid? Marieke Gouka schreef vorige week in een artikel in het NRC dat ze zou willen dat ze geloofde.

“Het vertrouwen voelen dat je in bodemloze tijden als deze gedragen wordt. Dat er een God is die voor je zorgt en je beschermt. Het vertrouwen dat wanneer het coronavirus sterker zal zijn dan mijn imuunsysteem, er nog altijd het eeuwige leven is. Door de coronacrisis ervaar ik het als een groot gemis dat ik niet met God ben opgevoed.”

En jij?

Wil jij ook graag gedragen worden? Goed nieuws. Je wordt al gedragen. Je hoeft het alleen zelf te ontdekken. De persoon die deze blog gedeeld heeft, mag je een berichtje doen als je meer wilt weten (of bezoek eens een website als ikzoekgod.nl). Maar je mag het ook ergens opslaan achter in je hoofd. En er over een week nog eens over nadenken. Je hoeft er niks mee te doen. Je mag het gewoon laten rusten.

Ik weet ook niet altijd precies wie die God is. Ik heb ontzettend veel vragen. Maar ik weet wel dát er een God is. Ik geloof dat er iets moét zijn, dat groter is dan deze vergankelijke wereld. En in die onvergankelijkheid vind ik rust. En jij?