"Ik struggle er op los. Ik weet niet hoe ik mijn geloof moet delen. Ik durf niet of vind de woorden niet."

I have a dream… De legendarische woorden van Martin Luther King spookten regelmatig door mijn hoofd. Is dat hoe Lume begon? Eerlijk gezegd niet. Als ik in de schoenen van Martin Luther King zou staan, waren mijn woorden geweest ‘I have a struggle…’. Heel aantrekkelijk klinkt het niet. Maar dat is wel hoe dit verhaal begon.

In het dagelijks leven werk ik bij mission-organisatie Verre Naasten. Onze missie? Geloof delen wereldwijd. Bij Verre Naasten geloven we heel sterk, en dat is ook mijn persoonlijke overtuiging, dat God ons ergens plaatst en dat Hij ons, ieder op onze eigen plek, wil gebruiken om Zijn liefde en redding te delen. Wij hier in Nederland, en dat in verbondenheid met zoveel christenen wereldwijd.

Ik geloof én deel uit?

Binnen Verre Naasten dachten we al lange tijd na over de vraag hoe we meer mensen kunnen betrekken bij die beweging van geloof delen wereldwijd. Deze zoektocht kwam duidelijk samen met mijn persoonlijke zoektocht. Al mijn hele leven lang geloof ik. Ik ben overtuigd christen. Punt. Terwijl ik zo graag zou willen dat er op de plek van die punt een dubbele punt stond. Ik geloof én ik deel het uit. Vanuit een groot verlangen dat anderen ook mijn God leren kennen én omdat ik ervan overtuigd ben dat God dit van mij vraagt.

Drempels

Jezus zegt tegen ons: Wees het licht in de wereld! Maar ik struggle er op los. Ik weet niet hoe ik mijn geloof moet delen, durf het niet of ik vind de woorden niet. Zelfs niet bij mensen die heel dichtbij me staan. En ik merkte; veel vrouwen worstelen daarmee. Ze verlangen ernaar hun geloof te delen omdat het geloof de grond van hun bestaan is, omdat ze God met hart en ziel omarmd hebben. Maar er zijn allerlei drempels om het niet te doen.

Vrijuit en zelfverzekerd

Maar ik zie ook iets anders: vrouwen die vrijuit en zelfverzekerd het geloof delen. Vrouwen, die met vallen en opstaan, achter Jezus aangaan en dat licht zijn waar Jezus het over heeft. Ik ontmoette vrouwen in binnen- en buitenland die voor mij een geweldige inspiratie en bemoediging waren, mij verder hielpen in mijn geloof. Ik zie mijzelf nog zitten in dat gebedshuisje op de top van een berg in India, waar ik vorig jaar was. Op mijn blote knieën (de eerste en tot nu toe enige keer in mijn leven) bad ik een half uur lang hartstochtelijk met drie vrouwen, goede vriendinnen van elkaar, die de goede gewoonte hadden dit elke dag bij zonsopgang te doen… Wauw! En toen kwamen er voor mij dingen samen. Wat als wij christelijke vrouwen nu eens aan elkaar verbinden? Dat we samen een beweging vormen van vrouwen, wereldwijd, die elkaar inspireren, bemoedigen en helpen bij het delen van hun geloof?!

kruis, geloof, india

"Op mijn blote knieën bad ik een half uur lang hartstochtelijk met drie vrouwen..."

Handelingen 13:47 vormde daarbij een belangrijke inspiratie. God zegt tegen ons: “Ik heb je bestemd tot licht”. Niet; “Je moet het nog worden, nee je bént het al!” Onze identiteit is in God, in Jezus die zegt ‘Ik ben het licht’.” Wij mogen Zijn licht reflecteren!

Zee van licht

Ik zag het al helemaal voor me: al die christelijke vrouwen, hier in Nederland en op zoveel plekken wereldwijd, die in hun eigen omgeving licht zijn! Daar handen en voeten aan geven. Wat een zee van licht wordt dat! Al die stipjes op de wereldkaart die het Licht vertegenwoordigen… Hoe gaaf! Maar vooral; wat kan Jezus liefde en redding door ons heen dan geweldig zichtbaar worden! Dat werd mijn droom. De droom van Verre Naasten. En dat leidde uiteindelijk tot de oprichting van deze vrouwenbeweging: een beweging van licht, van vrouwen over de hele wereld.

Het is mijn verlangen dat veel vrouwen aanhaken bij deze beweging. Of je je nu al licht voelt of juist niet. Ik geloof erin dat we samen drempels kunnen overwinnen en dat we elkaar inspireren, bemoedigen en helpen bij het delen van ons geloof.

Wij zijn licht. Wij zijn Lume. Doe je mee? Volg ons op Insta of Facebook of organiseer een Lume Lightswitchavond!