"Altijd wanneer ik op het strand ben, het geluid van de golven hoor en verder niks zie op het strand, denk ik aan hoe het moet zijn geweest toen God de aarde schiep."

“De start van een nieuw jaar, nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden. Reikhalzend kunnen we soms uitkijken naar een nieuw begin. En terwijl ik daarover wat mijmer, glijden mijn gedachten naar Terschelling, aan de strandwandelingen op het door mij zo geliefde eiland. Altijd wanneer ik op het strand ben, het geluid van de golven hoor en verder niks zie op het strand, denk ik aan hoe het moet zijn geweest toen God de aarde schiep. Aan het allereerste begin. In al die verstilling verlang ik naar God.

Niet te scheiden

Tijdens de eerste Kerstdag lazen we in onze kerk uit Johannes 1:1-14. De tekst is zeker een Kerstverhaal maar Johannes verwijst in deze tekst ook naar Genesis om aan te duiden dat God en Jezus niet te scheiden zijn. Ze zijn één! Begin en Eind, Alpha en Omega.

Laag voor laag

Wat zit de Bijbel toch wonderlijk en mooi in elkaar. Dat begint al bij het begin. Als je Bijbel vanaf het begin zou lezen in het Hebreeuws, dan lees je allereerst het verhaal zoals wij dat ook lezen in onze taal. Maar de Hebreeuwse taal gaat door haar karakters, kleine tekeningen, vaak nog een laag dieper; als een ui die je laag voor laag afpelt en waardoor verhalen die geschiedenis vertellen, vaak nog  meer lagen bevatten.

bijbel

"Wat zit de Bijbel toch wonderlijk en mooi in elkaar..."

In den beginne

Neem het begin van de Bijbel. Daar staat in het Hebreeuws: bereshit bara elohim et hashamayim ve’et ha’arets.

בְּרֵאשִׁית בָּרָא אֱלֹהִים אֵת הַשָּׁמַיִם וְאֵת הָאָֽרֶץ

Omdat het Hebreeuws geen klinkers bevat, kan de tekst op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Maar het betekent zoveel als: In den beginne schiep God de Hemel en de Aarde. Daar begint de Bijbel mee. Maar al die Hebreeuwse letters zijn dus ook kleine tekeningen en hebben een betekenis op zichzelf.

Drie kleine woordjes

Het woord bereshit (In den beginne) bestaat eigenlijk uit drie kleine woordjes die zijn samengevoegd, namelijk, Ber, Bere, reshit. Ber betekent Zoon; bere betekent creëren, scheppen, formeren. En reshit betekent gekozen, eerste, voornaamst. En tenslotte zit er in het woord bereshit nog een woordje verstopt namelijk Esh, wat Licht betekent.

Rode draad

Wanneer je hier een goedlopende Nederlandse zin van maakt, krijg je zoiets als: ” de Voornaamste Zoon creëert, De Zoon is Licht”. Vanaf het begin van de bijbel tot het einde, loopt er een grote rode draad door de Bijbel, namelijk Jezus; het Licht van de wereld. Dat kleine baby’tje waaraan we dachten met Kerst, is er al vanaf het eerste begin en dat wil God ons duidelijk maken door zijn woord. Prachtig toch? Zo is de Bijbel als de zee en het strand; met iedere golfslag komt er weer wat anders mee om te ontdekken; elke keer een nieuw begin.

Wat was jouw laatste ‘ontdekking’ in de Bijbel?