‘Het begin van wijsheid is ontzag voor de Heer’

– Psalm 111:10 –

Vandaag lees je de laatste blog in de serie die ik schreef over mijn jaar met de Bijbel. In de afgelopen weken, deelde ik wat praktische tips en ervaringen (lees ook blog 1, 2 en 3 uit de serie!). Wie hierover meer wil weten, nodig ik uit om te reageren, want zoals eerder vermeld: samen sta je sterk, ook in een project als dit.

Saaie lappen tekst worden indrukwekkend

Het is enorm krachtig om een tijdlang intensief Bijbel te lezen. Ik heb daarnaast weinig andere christelijke literatuur gelezen, simpelweg omdat het dan teveel was. Maar ik heb het ook niet gemist. Gods Woord spreekt vanuit zichzelf! Zelfs saaie lappen tekst zijn indrukwekkend. De uitgebreide beschrijvingen van de tabernakel en tempel bijvoorbeeld. En al die takenlijsten van bijvoorbeeld de Levieten… Waarom zoveel details? Wat brengt het ons? Vragen waarop je lang niet altijd antwoord krijgt, maar ik ben wel onder de indruk geraakt van Gods zorg voor Zijn volk. Zo zorgvuldig als Hij alles heeft voorbereid en bedacht. En zo belangrijk Hij het vindt dat het volk op de juiste manier met Hem omgaat.

Wauw!

Ik was verwonderd over grote en indrukwekkende gebeurtenissen, die soms maar in enkele zinnen beschreven staan. Wist jij bijvoorbeeld dat er een dode tot leven is gekomen, doordat hij in aanraking kwam met het gebeente van de profeet Elisa? Lees het maar na in 2 Koningen 13: 21. Ik wist niet wat ik las! En ken jij de tragische geschiedenis van krijgsman Jefta? Hij beloofde God dat hij bij een behouden thuiskomst, het eerste wat hem tegemoet zou komen, zou offeren voor de Heer. Toen hij na een gewonnen strijd naar huis reisde, kwam zijn enige dochter hem dansend tegemoet… En Jefta hield zich aan zijn belofte. Ik heb het echt met tranen in mijn ogen gelezen, Rechters 11.

Tot leven

Tegelijk kwamen bekende verhalen weer helemaal opnieuw tot leven. Doordat ik het nu in bredere context las, vielen andere dingen op. Het bekeringsverhaal van Paulus bijvoorbeeld. Zijn bekering op weg naar Damascus is een bekend verhaal wat je leest in Handelingen 9. In zijn brieven komt hij daar later regelmatig op terug. Wat hij in Galaten 1:15 en 16 zegt, vind ik echt opvallend: “Maar toen besloot God, die mij al vóór mijn geboorte had uitgekozen en die mij door zijn genade heeft geroepen, zijn Zoon in mij te openbaren, opdat ik hem aan de heidenen zou verkondigen.” Jezus was dus al vóór zijn bekering in hem, alleen werd Jezus pas bij zijn bekering in hem geopenbaard.

Klaar?

Kortom, het was een jaar vol verrassingen! Ik ben onder de indruk geraakt van Gods woorden. Het heeft me verwonderd, geraakt, bemoedigd, verward, getroost en verrijkt. En nu heb ik de Bijbel dus uit. Nu weet ik alles wel zo’n beetje? Oh nee, zeker niet. Je hoort weleens mensen zeggen dat je nooit uitgelezen raakt in de Bijbel. En ik denk dat dat waar is. Dat kan een ontmoedigende gedachte zijn, maar ik vind het juist prachtig. De Bijbel leeft en leert ons God kennen. Het is heerlijk om hiermee bezig te blijven. Het ontzag voor de Heer groeit daardoor en zoals Psalm 111 zo mooi zegt: dát is het begin van wijsheid… Ik hoef dus niet alles te weten, te begrijpen. Ik mag mijn Heer grootmaken en me geliefd kind van Hem weten. Ik mag anderen op Hem wijzen.

Ik mis het

Ik vond het fijn om in het afgelopen jaar elke dag even bewust tijd voor Hem vrij te maken. Nu die ‘druk’ er af is, merk ik dat ik het mis. Maar gelukkig hoef ik me niet te vervelen, er valt nog genoeg te ontdekken in Gods Woord, elke dag weer! Zal ik gewoon weer opnieuw beginnen? Doe je met me mee?

Wat is jouw gouden tip om het Bijbellezen vol te houden? Of heb je een mooie ervaring? Deel ‘em hieronder! En de andere blogs uit deze serie lezen. Klik hier voor deel 1, deel 2 of deel 3.