Is er iets wat jou afleidt om dicht of dichter bij Gods Vaderhart te komen? Waardoor laat jij je identiteit bepalen?

Op Aswoensdag vroeg ik je na te denken over de vraag: Is er iets wat jou afleidt om dicht of dichter bij Gods Vaderhart te komen? Schoot er toen iets in gedachten? Of nu alsnog misschien?

In deze 40-dagentijd willen we jou helpen om dichter bij Gods vaderhart te komen. Jezus zelf verlangde daar ook naar, want in Mattheüs 4: 1-11 lezen we dat Hij vast: ‘Daarna werd Jezus door de Geest meegevoerd naar de woestijn om door de duivel op de proef gesteld te worden. Nadat hij veertig dagen had gevast, had hij grote honger.’

Fascinerend

Vasten is Bijbels gezien een belangrijke manier om dichter bij God te komen. Maar waarom vast Jezus? Ik vind dat fascinerend. Hij is toch Gods zoon! Hij is dichter bij God dan iemand van ons ooit kan zijn! Veelzeggend, vind je niet? Zelfs Jezus had het nodig om dicht bij God te zijn, als onderdeel van zijn voorbereiding op de strijd met Satan. En die strijd was intens. Satan beproeft Jezus niet zomaar, hij doet een regelrechte aanval op Zijn identiteit!

Prestatiesamenleving

Ik was getriggerd door wat de bekende priester en schrijver Henri Nouwen hierover deelde. Hij stelt dat wij onze identiteit door drie dingen laten bepalen: ik ben wat ik doe; ik ben wat anderen over mij zeggen of ik ben wat ik heb. Vervolgens legt hij een link met de drie verzoekingen van Jezus, die precies daarover gaan. In de tekst van vandaag zoomen we in op de eerste: ‘Verander deze stenen in brood.’ Satan daagt Jezus uit: ‘Laat zien dat U iets kunt.’ Oef! Wat sluiten die woorden van de Satan naadloos aan op de roep van onze tijd… ‘Je bent net zo goed als je laatste prestatie’, is echt een uitspraak van deze tijd. Onze samenleving wordt niet voor niets een prestatiesamenleving genoemd. Niet wie je echt bent, maar je prestaties bepalen of je wel of niet geslaagd bent in het leven. En het is diezelfde prestatiesamenleving die 1 op de 7 jongeren een depressie injaagt omdat ze voelen gefaald te hebben.

Gouden bergen

Satan speelt hier in op een behoefte die we allemaal kennen. De behoefte om gezien te worden. En Satan belooft Jezus gouden bergen, de wereld ligt klaar aan Zijn voeten! Maar Jezus bezwijkt niet. Hij laat zijn identiteit niet bepalen door wat Hij doet of heeft of door wat anderen van Hem vinden, maar door wat God over Hem zegt. Eén hoofdstuk eerder lezen we die prachtige woorden waar Jezus zich aan kan vasthouden: ‘Dit is mijn geliefde Zoon, in Hem vind Ik vreugde.’ Die woorden geven Jezus houvast in de grootste strijd van zijn leven. En aan die woorden mag jij je ook vasthouden, want ze gelden ook voor jou!

Durf je dat te omarmen?

Laat niet wat je doet, hebt of wat anderen over je zeggen jouw leven bepalen, maar laat je leiden door wat God over jou zegt: Jij bent mijn geliefde kind. Durf jij dat te omarmen? Het verandert je kijk op het leven namelijk compleet! Mensen en omstandigheden kunnen je teleurstellen, maar God niet. Nooit. Zijn liefde is onvoorwaardelijk. Vertrouw daarop, net zoals Jezus deed. Ga ook daarin Hem achterna.

Hecht je veel waarde aan wat anderen over jou zeggen? Vraag God vandaag of Hij jou wil helpen om Zijn woorden harder te laten klinken dan de woorden van anderen.

***
Deze blog is ook verschenen als podcast in de serie ’40 dagen hier en nu’. Wil jij in de 40-dagentijd bewust toeleven naar Goede Vrijdag en Pasen? En ontdekken hoe jij Jezus kunt volgen in jouw leven hier en nu? Luister dan (ook) dit jaar naar de gratis podcastserie ’40 dagen hier en nu’, via onze handige app, jouw favoriete opodcast-kanaal of per e-mail. Ga naar www.40dagenhierennu.nl voor meer info.