"God kent en ziet jou. Hij kent jou beter dan dat je jezelf kent..."

“We willen graag allemaal gezien worden, toch? Als kind door je ouders, je vrienden en je leerkracht. En later door je geliefde, je collega’s, je leidinggevende, door je publiek, je volgers en ga zo maar door. En we willen gezien worden door God! Over dat laatste hoeven we ons in ieder geval geen zorgen te maken, staat er in de Bijbel. Want God ziet ons al, altijd.

God ziet ons

God ziet wie we zijn en wie we nog gaan worden. Hij weet al hoe de dingen zullen gaan, voordat ze gebeuren, en er is niks wat wij kunnen doen waardoor Hij minder van ons gaat houden.

Lees deze teksten maar eens:

• Nog voordat Ik je maakte in de buik van je moeder, kende Ik je al. (Jeremia 1:4-5)

• Ik heb jou gevormd in de buik van je moeder. (Psalm 139:13)

• Ja, Ik ben al bij je sinds je geboorte (Psalm 71:6)

• Want jij bent gemaakt naar Mijn evenbeeld, lichaam en ziel. (Genesis 1:27)

• Jij bent prachtig gemaakt. (Psalm 139:14)

• Je bent geen fout. (Psalm 139:15)

• Voor Mij ben je een open boek. Zelfs van een afstand weet Ik waar je aan denkt. (Psalm 139:2)

• Ik weet wanneer je zit of staat. Ik weet alles van jou. (Psalm 139:3)

• De haren op je hoofd zijn allemaal geteld. (Matteüs 10:29-31)

• Alle dagen van je leven staan in Mijn boek. (Psalm 139:16)

Zien wij God nog wel?

God kent en ziet jou. Hij kent jou beter dan dat je jezelf kent. Hij is degene die jou écht ziet zoals je bent. De vraag die we beter kunnen stellen is: zien wij God? Zien we Hem nog wel? Weten we nog wel hoe we Hem kunnen zien, in een wereld die ons in z’n greep houdt en onze gedachten wil afleiden van Hem die in ons leeft? Merken we het nog wel? We leven zo langs elkaar, verstopt in onze telefoons, verzonken in onze eigen gedachten. Zien we de wereld om ons heen nog wel? Kunnen we ons verwonderen en herkennen we Zijn vingerafdruk in alles om ons heen?

Gelukkig?

Wat heb jij bereikt in je leven, wat heb jij opgebouwd? Werk, huis, vermogen, auto, carrière, gezin? Het kan mooi en kostbaar goed zijn, maar ook erg betrekkelijk. Want het kan als een kaartenhuis instorten. Wat doet het er eigenlijk toe? Wanneer je echt blij kunt zijn in de situatie waarin je je bevindt, is het prima en zó waardevol. Maar al die dingen zijn niet wat jou uiteindelijk gelukkig maakt.

Echte vreugde

Geluk, wat is dat eigenlijk? Kun je het afdwingen? Ik denk het niet. Geluk is een product van gelukkige omstandigheden. Wij hebben vreugde nodig. En vreugde borrelt omhoog wanneer we Jezus écht leren kennen, en Hem en Zijn Vader écht zien! Wanneer we naar Hem kijken zullen we echte vreugde kunnen ervaren. Dan valt alles wat we hebben opgebouwd in onze wereldse gedachtegang in het niet.

Verwonderen

‘Als een schaduw zijn onze dagen op aarde’ (1 Kronieken 29:15). We leven in een schaduwland: een voorproef van wat komen gaat. Want het draait erom dat we naar Hem blijven kijken en dat we luisteren naar Zijn Woord. Dat we ons kunnen blijven verwonderen in alles om ons heen waarin we Zijn zorg, oog voor detail en grote liefde kunnen zien. Want als we dat kunnen, ‘als we kunnen kijken naar de hemel, dan krijgen we de aarde erbij’ (C.S. Lewis).

Zie Hem

Geniet van de goede dingen die God je geeft. Maar ga niet alleen maar op in deze wereld, in dit leven. Kijk naar Hem! ‘Elke goede gave en elk volmaakt geschenk is van boven en daalt neer van de Vader der Lichten’ (Jakobus 1:17).

Blijf kijken. Open je ogen. Zie Hem in de Bijbel, om je heen in de ander en in jezelf.

De Heer is onze spiegel
Open je ogen, kijk naar jezelf
De Heer is onze spiegel
Kijk in je ogen, zie ze in Hem
De Heer is onze spiegel
Kijk in Zijn ogen, verlies je in Hem
De Heer is onze spiegel
Zie wat Hij doet en zing dan voor Hem
Wees eerlijk, veeg de verf van je gezicht
Maak jezelf niet mooier dan je bent
Maar houd je ogen steeds op Hem gericht
Dan zie je Wie Hij is
Dan ken je Hem
Hij legt je nieuwe kleren voor je klaar
Als je ze aantrekt word je zoals Hij
Hou van Zijn Woord, want wat Hij zegt is waar
Dan maakt Hij jou volmaakt
Dan word je rein
De Heer is onze spiegel
De Heer is onze spiegel.
(Oden van Salomo)