Jezus volgen is niet altijd een leuk avontuur. Niet comfortabel. Hij kan je op plekken brengen waar je niet wilt zijn, bij mensen die je niet begrijpt.

Er is een boek dat heet ‘Struikelend achter Jezus aan’. De laatste weken ben ik opeens vastberaden om een boek te gaan schrijven dat ‘Snikkend achter Jezus aan’ heet. Nu lijkt het me sowieso leuk om een boek te schrijven, maar deze titel geeft haarscherp weer hoe ik mij voel de laatste tijd.  

Afrika

Het begon allemaal 2 jaar geleden. Ik had net het gevaarlijke (!) gebed van Jesaja gebeden ‘Zend mij’. Dat moet je dus nooit doen, tenzij je je het prettig vindt als God je leven 360 graden verandert, dat was bij mij het geval tenminste… ‘Zet je huis te koop’ kreeg ik in mijn gedachten. Daarna het woord ‘Afrika’. Ik hoopte dat ik het verkeerd verstaan had en dat het eigenlijk Amerika was, maar nee, God had echt Afrika in gedachten. Na veel bevestigingen, een reis naar onze toekomstige plek, dromen (ook bij mijn man), besloten we dat we naar Mozambique zouden emigreren met onze 2 kinderen (6 en 3 jaar).  

Worteltjes

We zijn een jaar verder. Het echte loslaten is begonnen. Dat begint bij mijn kat die ik al 12 jaar heb. En onze andere kat en hondje. Ons huis waar we nu 7 jaar wonen en waar onze kindjes geboren zijn. Onze stad, onze kerk. Mijn bed. Oh ja en mijn familie en vrienden natuurlijk. Ik hecht me erg aan mensen en dingen. Ik ben als een plant met hele kleine worteltjes, die nu één voor één losgetrokken moeten worden, au!!  

Kaartje

Jezus volgen is niet altijd een leuk avontuur. Niet comfortabel. Hij kan je op plekken brengen waar je niet wilt zijn, bij mensen die je niet begrijpt. Dingen van je vragen waar je nog niet klaar voor bent en die je nog nooit gedaan hebt. Toen het bij mij op een dieptepunt kwam omdat ik ook nog griep had gekregen en niet meer logisch kon nadenken, liet God me iets heel moois zien. Hij zei: ‘vertrouw je Mij? Vertrouw je erop dat Ik je ergens breng waar je wél past? Geloof je dat Ik in alles kan voorzien wat je nodig hebt, ook al is het er nu nog niet? Toen ik daarna op de wc zat zag ik een kaartje die ik zelf had opgehangen waarop staat: ‘God weet precies wat je nodig hebt, wie je nodig hebt, hoeveel je nodig hebt en wanneer je het nodig hebt.’ En ’s avonds onderstreepte Hij het nog een keer met Mattheüs 6:28, waarin staat dat God voor de lelies en de vogels zorgt en: ‘Uw hemelse Vader weet wat U nodig hebt.’  

Zend mij

Dat betekent niet dat ik niet meer hoeft te snikken. De komende tijd zijn er veel afscheidsmomenten. Het betekent ook dat er vreugde in het verschiet ligt. Dat God mooie dingen heeft bedacht voor ons waar we heel blij van worden. Dat maakt de zure appel een beetje zoeter. Hij draagt ons. Durf jij ook ‘Zend mij’ te bidden?  

Geschreven door Ines Kok-Verzien